Met dít trucje werkt de zelftest beter bij de omikronvariant

Er is een hack waarmee het resultaat van de zelftest betrouwbaarder is.

De symptomen van corona kunnen we inmiddels wel dromen. Hoesten, koorts, niet kunnen ruiken en proeven zijn de meestvoorkomende verschijnselen. We doen dan ook regelmatig een zelftest wanneer we een van deze symptomen hebben, maar deze werkt niet altijd bij de omikronvariant. Ténzij je deze extra handeling toepast. Wij vertellen je meer.

Omikron

Ondanks dat de omikronvariant minder heftig lijkt te zijn, is het toch fijn om te weten dat je besmet bent. En dan komt een zelftest goed van pas. Je draait het wattenstaafje een aantal keer rond in één of beide neusgaten, dipt hem in de vloeistof en druppelt het mengsel op de test. Een paar minuten later verschijnt daar, tadááá, het resultaat. Alleen klopt die de laatste tijd steeds vaker niet dan wel. Want laat je je vervolgens bij de GGD testen, dan kan het zomaar zijn dat je ineens wel positief bent.

Dat de zelftesten minder betrouwbaar zijn, komt doordat ze omikron minder goed herkennen, laten experts weten. “De omikronvariant gedraagt zich iets anders dan andere coronavarianten. Hij heeft iets andere eigenschappen waardoor hij iets minder vaak in de neus gevonden wordt”, aldus Bert Mulder, arts-microbioloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Hack

Maar er is een hack waarmee het resultaat van de zelftest betrouwbaarder is. Oke, een hack kunnen we het misschien niet helemaal noemen, maar er komt wel een extra handeling aan te pas die niet op de bijsluiter staat. En die moet je maar net weten.

“Omikron zit, in tegenstelling tot de deltavariant, eerder in de keel dan in de neus. Dus als je dan in de eerste dagen van de besmetting alleen afneemt in de neus, dan kun je een vals-negatief resultaat krijgen”, vertelt de Belgische viroloog Marc van Ranst aan Hart van Nederland. Haal het wattenstaafje daarom eerst langs je keel, voordat je hem in je neus doet – andersom mag natuurlijk ook.

Betrouwbaarheid

Hoewel het RIVM (nog) geen uitspraak wil doen over de betrouwbaarheid van deze keel-methode, wemelt social media van de verhalen van mensen die het geprobeerd hebben. En ja hoor, ondanks dat ze duidelijke ziekteverschijnselen hadden, kregen ze bij de zelftest in de neus een negatief resultaat, terwijl als ze de keel er ook bij deden, het resultaat wel positief was.

Let wel op: Zelftests zijn (nog) niet goedgekeurd om in de neus én keel te gebruiken. Fabrikanten raden het om die reden ook af. De stokjes zouden bijvoorbeeld niet altijd lang genoeg zijn om makkelijk in de keel te komen.

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws