Wow: dit gebeurt er met je brein wanneer je stopt met make-up dragen

Blijkbaar raken we tijdens een no make-up day behoorlijk uit balans.

Heb je een no makeup day ingelast? Dan doet dit blijkbaar meer met je hoofd dan je denkt. Je brein vindt er héél veel van wanneer je (even) geen make-up meer draagt.

Identificeren met make-up

Als je opeens geen make-up draagt, kan het even voor een ‘o ja’-momentje zorgen als je in de spiegel kijkt. Het is even iets anders. Het kan er zelfs voor zorgen dat je heel even denkt: ben ik dat? Holistisch psychotherapeut Jennifer Pepper legt aan Pure Wow uit waardoor dat komt. 

“Wanneer we make-up opdoen sturen we een signaal naar ons onderbewustzijn dat we onvolmaakt zijn en dat we die flaws moeten verbergen.” Pepper vervolgt dat we vaak gelukkiger zijn met ons uiterlijk als we make-up dragen en dat we ons er sterk mee identificeren, omdat het beïnvloedt hoe we ons voelen. 

Uit balans

Vaak genoeg horen we de boodschap dat het belangrijk is om een routine te hebben in de ochtend. Voor velen maakt ook de beauty-routine deel uit van het begin van de dag. Laten we dit onderdeel achterwege? Dan kunnen we blijkbaar uit balans raken. “Voor veel van ons zorgt een routine ervoor dat we onze doelen voor ogen blijven houden”, vertelt therapeut Meaghan Rice. “Als onze routine make-up bevat, is het logisch dat je een beetje uit balans raakt als je het opeens overslaat. Kleine onevenwichtigheden kunnen ervoor zorgen dat we ons minder zeker voelen over onszelf.” 

Je brein weet donders goed dat je opeens een stap in je routine overslaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je hierdoor geen onbalans ervaart? Volgens Rice moet je er even doorheen bijten. “Hoe vaker we iets doen, hoe beter het voelt”, stelt ze.

Geef je brein tijd

Jij bent degene die het besluit maakt om (even) geen make-up te dragen, dus waarom lijkt je brein hier wat moeite mee te hebben? Dat komt omdat je brein tijd nodig heeft om je nieuwe self-image als het nieuwe normaal te zien.

Daarnaast is er een oefeningetje die je kunt doen om je brein wat sneller te laten wennen aan je nieuwe look. “Praat op een lieve manier tegen jezelf”, raadt Rice aan. “Dit stuurt een boodschap naar je onderbewustzijn dat je er mag zijn en dat je meer bent dan slechts je voorkomen. Dit alleen al doet wonderen voor je eigenwaarde en voor je leven in het algemeen.” 

Bron: Pure Wow, Marie Claire | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws