Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Pijnlijke oksels na vaccinatie? Dit is hoe dat komt

Een zere oksel kan ook een bijwerking zijn.

Woman showing her arm after getting vaccinated.

Velen van ons hebben onlangs een boosterprik laten zetten of hebben een afspraak in de agenda staan. Maar naast het vooruitzicht op een verbeterde bescherming tegen covid, rijzen er ook wat zorgen. Je hoort bijvoorbeeld steeds vaker dat mensen last hebben van opgezette en pijnlijke oksels na hun vaccinatie. Hoe komt dat precies?

Bijwerkingen

We weten inmiddels bijna allemaal wel wat de mogelijke bijwerkingen zijn van een coronavaccinatie. Je voelt je wat suffig, kan flink zweten of bijvoorbeeld een stijve arm hebben. Uiteindelijk is dat natuurlijk allemaal beter dan een zware besmetting te pakken krijgen. Echter, er is één bijzondere bijwerking die je niet zo vaak tegenkomt in het nieuws, terwijl die toch regelmatig voorkomt: een gezwollen en zelfs pijnlijke plek in je oksels.

Afweersysteem

Hoe dit precies kan? Dat heeft alles te maken met je afweersysteem. Een belangrijk onderdeel van je lichaamseigen afweer is namelijk het lymfesysteem. Dit is een systeem met haardunne vaatjes door je hele lichaam, dat net als bloed vocht door je lichaam voert. Onderweg zijn er op strategische plekken in je lichaam verschillende lymfeklieren. Deze klieren zorgen voor de zuivering van het vocht in je lichaam. Bovendien maken zij zogenaamde ‘T-Lymfocyten’. Dit zijn een soort speciale afweercellen, die ziekteverwekkers direct aanvallen. Wanneer je afweersysteem extra hard aan de bak gaat om je lichaam te beschermen, dan kan het gebeuren dat de lymfeklieren op verschillende plekken in je lichaam opzwellen.

Lymfeklier

Dat je oksel na een vaccinatie dus opzwelt, is dan ook niet zo gek. Daar bevindt zich namelijk ook zo’n lymfeklier. Een vaccinatie is bedoeld om je lichaam te trainen op het herkennen van ziekmakers. Dat geldt voor de coronaprikken, maar ook voor bijvoorbeeld voor een griepprik of ander vaccin. Die lymfeklieren in je oksels zien dus de stofjes in het vaccin en gaan vervolgens hard aan de slag. Zo maak je extra afweercellen aan om goed beschermd te zijn wanneer je een keer écht in contact komt met een bepaalde ziekte. Dat er dus sprake is van een zwelling in je oksel is geen reden tot zorgen. Deze trekt vanzelf binnen een paar dagen weer weg. Houdt dit toch langer aan? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Woman wearing protective face mask and pointing at her arm with a bandage after receiving COVID-19 vaccine. Young woman showing her shoulder after getting coronavirus vaccine at vaccination center.