5 antwoorden op veelgestelde vragen over tepels

Een vrouwenarts legt uit.

Tepels, we hebben ze allemaal, maar zijn bij iedereen toch net weer iets anders. Wanneer we iets opmerkelijks zien aan onze tepels durven we er vaak niet met iedereen over te praten. We zitten allemaal weleens met vragen over dit lichaamsdeel. Van kleur tot grootte, gynaecoloog en vrouwenarts Heather Ironbunda onthult aan Well + Good welke tepelvragen haar het vaakst gesteld worden.

1. Is het normaal dat mijn tepels van kleur veranderen?

Iedereen heeft een unieke kleur tepels. Welke kleur ze bij jou zijn, hangt af van je huidskleur en de hoeveelheid melanine in je huid. Hoe meer natuurlijk pigment je hebt, hoe donkerder de kleur zal zijn. Daarnaast stelt Ironbunda dat de kleur van je tepels in de loop der jaren inderdaad wat verandert. In de meeste gevallen worden ze donkerder. Hormonen spelen hierbij ook een belangrijke rol. Zo kan een zwangerschap ervoor zorgen dat je areola (het stukje rondom je tepels, red.) donkerder wordt, maar ook in de overgang kan er een hoop veranderen. Gelukkig is dit niets om je zorgen over te maken, stelt de vrouwenarts ons gerust. Wanneer er naast de kleurverandering ook pijn ontstaat, is het echter wel verstandig om even langs de huisarts te gaan.

2. Hoe zit het met de grootte van je tepels?

De grootte van je tepels is, net als de kleur, per persoon verschillend. Dit wordt wederom beïnvloedt door hormonen. Als je zwanger bent worden de tepels (meestal) groter, door de hoeveelheid hormonen in je lijf. Daarna worden ze vaak ook weer kleiner, helemaal wanneer je gestopt bent met borstvoeding. In dit soort periodes is het dus heel normaal als de grootte van je tepel verandert. Hier hoef je je dan ook helemaal geen zorgen over te maken. Is dit voor jou niet aan de orde, maar veranderen ze bij jou wel van grootte en doet het ook nog eens pijn? Ga dan wederom langs de huisarts.

3. Waar komen de gekke bultjes op mijn tepel vandaan?

Dokter Ironbunda legt uit dat je twee verschillende soorten bultjes kunt zien. En om je meteen gerust te stellen: beide zijn geen reden tot zorgen. In de meeste gevallen zijn het de klieren van Montgomery die je ziet. Deze klieren zitten op je tepelhof en scheiden een olieachtige substantie uit. Hierdoor blijft je huid soepel, tevens hebben ze een ontsmettende functie. Zo’n kliertje kan echter weleens verstopt raken, waardoor je een wit puntje ziet. Zolang het geen pijn doet, hoef je je hier geen zorgen om te maken. De bultjes op het kleinste, uitstekende gedeelte van je tepel zijn de openingen van de melkklieren in je borst. Deze zijn vooral rond een zwangerschap duidelijk te zien.  Wederom is het bij twijfel verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook wanneer je schilfers, wondjes of eczeem rondom je tepel ziet. Dit is vaak onschuldig, maar kan ook wijzen op borstkanker. Een extra check is dus nooit verkeerd!

4. Is het slecht dat mijn tepel ingetrokken is?

Sommige mensen zijn geboren met een ingetrokken tepel. Als dat bij jou ook het geval is, hoef je je hier in principe geen zorgen over te maken, zegt Irobunda. “De reden dat ingetrokken tepels naar binnen wijzen, komt omdat sommige mensen de spiertjes missen die ervoor zorgen dat de tepels naar buiten staan”, legt de vrouwenarts uit. Waren jouw tepels nooit ingetrokken, maar is dat in de loop der jaren ineens veranderd? Dan is het wél belangrijk om langs de huisarts te gaan. “Deze verandering in de tepel kan te maken hebben met een ontsteking, operatie en soms ook kanker.”

5. Waarom doen mijn tepels pijn?

Er zijn verschillende redenen waarom je tepels pijn kunnen doen, stelt de gynaecoloog. Wederom kan borstvoeding een oorzaak zijn, dit kan (vooral in het begin) zorgen voor pijn. Ook tijdens je menstruatiecyclus kun je last hebben van pijnlijke tepels. Bijvoorbeeld tijdens de ovulatie, omdat je hormonen dan behoorlijk veranderen. Het kan ook voorkomen dat je pijn hebt in één van de tepels, maar waarom dit is weten specialisten (nog) niet. En we benadrukken het nog maar een laatste keer: ga bij twijfel altijd langs de huisarts voor een extra controle.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws