Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: zo kun je checken hoe poreus je haar is

Zo weet je precies hoe het met je lokken gesteld is.

Pluist je haar snel? Of heb je snel last van droge punten? Dan kan dit te maken hebben met de porositeit van je lokken. Dankzij dit handige trucje ontdek je precies hoe gezond je lokken zijn.

Porositeit

Door te achterhalen wat het porositeitsniveau van je haar is, kun je erachter komen of jouw lokken vocht goed kunnen opnemen en of ze vocht goed kunnen vasthouden. Hoe lager de porositeit van je manen, hoe beter. Je haar houdt in dat geval het nodige vocht vast, maar laat vocht van buitenaf niet zomaar toe. Bij een hoge porositeit is dat niet het geval. Vocht wordt dan te makkelijk toegelaten en niet goed vastgehouden. Het resulteert vaak in droog en beschadigd haar.

Gelukkig hoef je geen haarspecialist te zijn om te ontdekken hoe het ervoor staat met de porositeit van je haar. Met een simpele watertest kun je dit achterhalen. Waag je je aan deze haarproef? Zorg er dan voor dat je de test uitvoert bij pasgewassen en droog haar. 

De test

Trek een haar uit je hoofd en vul een kom met water. Laat vervolgens die ene haar in de kom vallen en observeer wat er gebeurt.

Bij een hoge porositeit zinkt de haar vrijwel meteen naar de bodem van het kommetje. Bij een medium porositeit blijft je haar even drijven en blijft het daarna in het midden hangen. Blijft je haar bovenop het water drijven? Dan betekent dit dat je haar een lage porositeit heeft en dat het dus gezond is.

Wat te doen bij een hoge porositeit?

Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen als het porositeitsniveau van jouw weelderige lokken hoog is. Het is belangrijk om ‘gaten’ die in de haarschubben zijn ontstaan te vullen en dit kun je doen met leave-in conditioners, haaroliën en haarboters, zoals bijvoorbeeld shea butter.

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress