Speciale spullen en wensen: wat wil jij nalaten? 

Het is best wel belangrijk om hierover na te denken.

Het is nooit leuk om na te denken over het moment waarop jij er niet meer zal zijn. Dit kan al helemaal moeilijk zijn als je kinderen hebt. Het is misschien geen leuk onderwerp, maar het kan wel rust geven om na te denken over wat je wilt nalaten als je er niet meer bent en bepaalde zaken goed te regelen. In dit artikel gaan we dieper in op waar je bij stil kunt staan.

Praktische zaken om te regelen

Allereerst zijn er natuurlijk de praktische zaken om aan te denken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

  • De erfenis: het meest voor de hand liggende wat geregeld moet worden. Dit leg je vast in een testament. Hierin leg je precies vast wat er met jouw bezittingen moet gebeuren op het moment dat je overlijdt. Je kunt er ook in vastleggen wie er voor de kinderen moet zorgen als beide ouders overlijden. Je kunt een testament bij een notaris laten maken als je minstens 16 jaar oud bent. Heb je eenmaal een testament laten maken, dan kan het goed zijn om eens in de zoveel jaar te kijken of er wijzigingen nodig zijn. Persoonlijke situaties kunnen in de loop van tijd sterk veranderen. Een testament is niet wettelijk verplicht, maar het zorgt er wel voor dat je zelf je erfgenamen kunt aanwijzen. Zonder testament bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. 
  • Een codicil: dit is een manier om vast te leggen wie jouw spullen, zoals sieraden of meubels, krijgt als je overlijdt. Je hoeft hiervoor niet per se naar de notaris, maar het is wel belangrijk dat je de spullen zo duidelijk en precies mogelijk omschrijft. In een codicil kun je geen geldbedragen toewijzen zoals in een testament. 
  • Door een begrafenisverzekering af te sluiten neem je jouw nabestaanden financiële zorg uit handen. De kosten voor een uitvaart kunnen flink oplopen en zijn waarschijnlijk hoger dan je denkt. Met een begrafenisverzekering ben je verzekerd voor de kosten voor jouw uitvaart. Je regelt de uitvaart zoals jij dat wilt en nabestaanden krijgen niet met onverwachte kosten te maken. Hoeveel premie je betaalt bij een begrafenisverzekering hangt af van jouw leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag. 
  • In een speciaal uitvaartcodicil kun je je uitvaartwensen vastleggen. Dit is ook fijn voor je nabestaanden, zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over een passende en persoonlijke uitvaart. Zaken die je hier bijvoorbeeld in kunt noteren zijn de muziek, rouwbloemen, het rouwvervoer en de kist. 
  • Er zijn websites om je digitaal nalatenschap vast te leggen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je beslist wat er gebeurt met je socialmedia-accounts als je overlijdt. Wil je dat ze ‘in memoriam’-pagina’s worden, of juist helemaal offline worden gehaald? Ook kun je iemand toewijzen die je digitale nalatenschap beheert, zoals jouw e-mails en bestanden in de cloud. 

Herinneringen

Nalaten heeft niet alleen te maken met praktische zaken, het gaat ook om herinneringen. Veel mensen die terminaal ziek zijn houden zich hiermee bezig, maar ook als je gezond bent kan het goed zijn om hier al over na te denken. Een aantal ideeën:

  • Schrijf een brief of neem een video voor jouw nabestaanden die gelezen/bekeken kan worden als je er niet meer bent. 
  • Wil je het echt groots aanpakken, dan kun je een boek maken over je leven tot dusver. Je kunt dit boek helemaal naar wens invullen. Als je niet zo’n schrijver bent, kun je bijvoorbeeld ook voor (grotendeels) foto’s kiezen. 
  • Maak een doos met spullen die waardevolle herinneringen oproepen. Wat je hierin stopt, is natuurlijk helemaal aan jou. Zolang het maar een sentimentele waarde heeft! 

Jouw stempel op dit leven

We zouden het zelfs nóg breder kunnen trekken: een nalatenschap gaat nog verder dan alleen praktische zaken en herinneringen. Het is ook de stempel die jij op dit leven drukt. Hoe wil jij herinnerd worden als je dood bent? Dit is natuurlijk een ontzettend gecompliceerde kwestie die niet makkelijk te beantwoorden is, maar het geeft wel stof tot nadenken. Als je kinderen hebt, kun je bijvoorbeeld stilstaan bij de normen en waarden die je aan hen meegeeft. 

Praat erover met anderen

Zoals gezegd: de dood is geen fijn onderwerp. Desondanks kan het goed zijn om ook met anderen over je nalatenschap te praten. Zowel over de praktische zaken als de rest. Dit kan heldere inzichten bieden die waardevol zijn bij het nadenken over je nalatenschap.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws