Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Opletten geblazen: zo maken je huid en haar duidelijk dat je meer vitamines nodig hebt

Je lichaam geeft een aantal duidelijke signalen af.

We horen allemaal weleens dat vermoeidheid kan duiden op een vitaminetekort. Wist je echter dat je huid en je haar ook goed kunnen aangeven wanneer je meer vitamines nodig hebt? Er zijn verschillende manieren waarop je een tekort bij jezelf kunt spotten. Hieronder staan ze voor je op een rij.

1. Je haar wordt dunner

Zit er ineens wel heel veel haar in je borstel? Dan is het een goed idee om je bloedwaarden een keer te laten controleren. Haaruitval is namelijk een teken van ofwel een tekort aan vitaminen, ofwel te weinig mineralen. Het komt vaak voor als je een tekort aan jodium hebt, maar ook bij te weinig vitamine B, A of C. Bovendien is haaruitval vaak het gevolg van een schildklieraandoening.

2. Je nagels worden broos

Als je nagels stuk voor stuk afbreken, kan het zijn dat je meer nodig hebt dan een potje met nagelverharder. Je vitaminewaarden kunnen er namelijk ook mee te maken hebben. Broze nagels duiden vaak op een tekort aan ijzer. Vooral bij vrouwen die menstrueren is dat een veelvoorkomend probleem. Zowel rood vlees als groene groenten bevatten veel ijzer, dus het is geen slecht idee om daar wat meer van te consumeren.

3. Kapotte lippen die ruw aanvoelen

Soms heb je van die dagen waarop je met de Labello blijft smeren, maar je lippen gortdroog aanvoelen. Dit kan duiden op een tekort aan vitamine B2. Als je te weinig van die vitamine in je bloed hebt, komt dat vaak naar voren in de staat van je lippen en mondhoeken. Die drogen namelijk sneller uit en gaan kapot. In het ergste geval kan dat leiden tot een ontsteking in je lippen, wat je herkent aan een donkerrode kleur of een opgezwollen huid.

4. Rode bultjes op je huid

Heb je ineens een patroon van kleine, rode bultjes op je bovenarmen? Je denkt daarbij misschien snel aan een bepaalde vorm van acné, maar het kan ook op een tekort aan vitamine A of omega 3-vetten duiden. Dit tekort kun je oplossen door onder andere meer noten, vlees, vis en avocado te eten.

5. Een rood, vet, dof of bleek gezicht

Voelt je huid vaak vettig aan en is je gezicht altijd rood, ook als je niet net gesport hebt? Dit kan duiden op een tekort aan zink. Vooral een rode huid rondom je neus is een teken van zo’n tekort. Het moet snel worden aangevuld, omdat je lichaam zink hard nodig heeft. Zink zorgt onder andere voor vernieuwing en groei van weefsel, is belangrijk voor je immuunsysteem en houdt je stofwisseling in balans.

Ook een doffe of bleke huid kan op een vitaminetekort wijzen. Vooral een tekort aan vitamine D kan daarbij de oorzaak zijn. Je kunt proberen zoveel mogelijk zonlicht op je gezicht te laten schijnen om dat tekort in te halen. Dat wordt tijdens de donkere maanden echter lastig, dus dan is het een idee om aan supplementen te beginnen.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock