Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Factcheck: heeft een boosterprik invloed op je menstruatie?

Wat je nog niet wist over je eigen lichaam...

Velen van ons hebben onlangs een boosterprik laten zetten of hebben een afspraak in de agenda staan. Maar naast het vooruitzicht op een verbeterde bescherming tegen covid, rijzen er ook wat zorgen. Je hoort immers steeds vaker dat de prik ook een effect zou hebben op je menstruatie. Hoe zit dat precies? We leggen het je uit!

De cijfers

Begin november meldde bijwerkingencentrum Lareb dat 17.000 vrouwen klachten over hun menstruatie hadden geuit. Er waren op dat moment 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De meeste klachten waren in te delen in vier categorieën: verlate menstruatie (3198 klachten), onregelmatige menstruatie (3079 klachten), hevige menstruatie (4537 klachten) en tussentijds bloedverlies (3079 klachten). Lareb doet inmiddels vervolgonderzoek bij 2000 vrouwen en krijgt nog elke dag tientallen nieuwe klachten binnen.

Don't panic

Volgens Bertho Nieboer (gynaecoloog Radboudumc, menstruatie-expert) is dit niet per se reden tot paniek. “Er is geen enkele aanwijzing dat het hier gaat om iets dat langer dan twee tot drie maanden zou kunnen aanhouden”, zegt hij in gesprek met NU.nl. Wel is het volgens hem “op zijn minst onhandig” dat veel vrouwen een paar maanden niet weten wanneer hun menstruatie precies komt. Ben je bijvoorbeeld heel erg bezig met een future pregnancy? Dan wil je wel weten waar je aan toe bent. “Als je een paar maanden geen peil kan trekken op je eisprong, kan het lastiger zijn om te bepalen wanneer je zwanger kan worden.”

Menstruatie en immuunsysteem

Volgens Nieboer is de menstruatie heel precies afgestemd. In de eerste helft van de cyclus (wanneer er een eisprong is) werkt het immuunsysteem sterker dan in de tweede helft. Je immuunsysteem strijdt namelijk tegen materialen die voor het lichaam onbekend zijn. Het zorgt er in de eerste helft van de cyclus voor dat de bevruchting niet wordt gehinderd en er een embryo in de baarmoeder kan groeien. Daarna zwakt het af, omdat de bevruchting geslaagd is (of helemaal niet heeft plaatsgevonden). Coronavaccinaties geven je immuunsysteem een oppepper en zorgen ervoor dat het ook harder gaat werken in de periode waarin dat normaal niet zo is. Daardoor raakt je menstruatie ontregeld. Als je dit niet wist: no worries, ook voor ons was dit nieuwe informatie.

Niet onvruchtbaar

En extra important om te onthouden: een verandering in je menstruatie betekent niet dat je onvruchtbaar wordt van de vaccinaties. “De onderzoeken die zijn gedaan hebben nooit aanwijzingen gevonden voor problemen”, benadrukt Agnes Kant van Lareb. Eerder gaven de gezondheidsautoriteiten al het oordeel dat het coronavaccin veilig is voor zwangere vrouwen. Bovendien worden veranderingen in de menstruatiecyclus niet alleen na deze vaccinaties, maar ook na bijvoorbeeld griepprikken vaak gemeld. Het aantal menstruatieproblemen dat nu wordt gemeld is wel opvallend groot, maar volgens Nieboer komt dat doordat het nog niet eerder is gebeurd dat vruchtbare vrouwen zo massaal gevaccineerd werden.

De booster

Hoe zit het nu met de boosterprik die we in januari krijgen? Er wordt nog veel onderzocht, maar Nieboer verwacht dat de bijwerkingen na die prik milder zullen zijn. “Je zou kunnen zeggen dat het lichaam niet meer zo fel reageert na twee prikken, omdat het de reactie die die prikken veroorzaakt al kent. Dat is ook meestal hoe het immuunsysteem werkt.” Voor de resultaten moeten we echter nog afwachten. Er hebben zich al wel verschillende mensen bij Lareb gemeld die sinds hun boosterprik last hebben van menstruatieproblemen, maar de meesten zijn nog niet aan de beurt geweest. Hoeveel klachten het dus daadwerkelijk gaat opleveren? We'll see!

Bron: Dingen Voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress