Excusez-moi? Emily in Paris onder vuur vanwege personage ‘Petra de dief’

Oops...

Lees ook

Sinds seizoen 2 van Emily in Paris op Netflix staat, zijn we massaal aan het bingen geslagen en smullen we van alle fashion en drama. Maar niet iedereen is even enthousiast: in Oekraïne is nu namelijk een kleine rel gaande rond het karakter Petra, gespeeld door Frans-Oekraïense actrice Daria Panchenko. Wat is er aan de hand?

Petra de dief

Als je saison deux van Emily in Paris net als wij direct na het uitkomen hebt gebinged, dan herken je ongetwijfeld het karakter Petra. Deze Oekraïense beauty leert onze Emily (Lily Collins) kennen tijdens de Franse taallessen, en de twee groeien naar elkaar toe met een gedeelde voorliefde voor fashion. Maar Petra neemt het allemaal niet zo nauw met de regeltjes: zo wordt ze neergezet als een karakter waar de fashion police wel raad mee zou weten. Ook de Franse Police Nationale overigens, want tijdens een shopping spree blijkt al gauw dat betalen voor haar kleding volgens Petra geheel optioneel is. Oeiii…

Diplomatieke rel

En dat leidt nu tot een flinke rel in Oekraïne. Want tja: heeft je kleine landje opeens een representative in dé Netflix-hit van 2021, wordt ze weggezet als een dievegge met een slecht stijlgevoel. Hoewel we in Nederland massaal onze schouders ophalen als er weer eens een Hollander in oranje tenue en een joint in de hand wordt afgebeeld, ligt dat in voormalige Oostblok-landen toch anders.

RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog legt uit: “In voormalig Sovjetstaten als Oekraïne wordt dit soort thema’s sneller opgepakt op een hoog diplomatiek niveau. Ze willen een bepaald stigma van zich afschudden. In films en series zijn de inwoners van bepaalde Oostbloklanden toch vaak de criminelen of de prostituees. De kritiek van Oekraïne is dat zo’n stereotype super-achterhaald is.”

Reacties blijven binnenstromen

En dat Petra de gemoederen in Kiev flink bezighoudt, blijkt wel. Zo heeft zelfs minister Oleksandar Tkachenko van Cultuur op het karakter gereageerd en uitgebreid geklaagd bij producent Netflix. Hij liet al weten via sociale media dat hij de serie ‘onaanvaardbaar’ vond. “Ze schilderen ons volk af als dieven die alles gratis willen”, liet hij weten.

Ook influencers en onderzoekers sluiten zich hierbij aan. Zo werd onderstaande Instagram-post van de razend populaire Oekraïense Eugenia Havrylko al breed gedeeld. “Ik spreek hier namens alle Oekraïense vrouwen over de hele wereld”, begint ze haar bericht. “De manier waarop jullie Oekraïeners behandelen in jullie tweede seizoen is goedkoop, is schandalig, en is zonde. Ik kan niet geloven dat dit anno 2021 nog steeds gebeurt”, legt ze uit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eugenié (@eugeniahavrylko)

Reacties

Het blijkt dat Netflix zich gelukkig wel raad weet met de kritiek. Zo liet de minister van Cultuur al weten dat de dienst heeft aangegeven graag contact met hem te willen houden. Zo willen ze in de toekomst voorkomen dat er nog meer van dit soort pijnlijke stereotypes worden neergezet.

Maarre, die episodes met Petra? Die blijven gewoon online staan. Dus geen zorgen als je nog niet aan je bingewatch-sessie bent toegekomen!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook