Bakfiets of moederfiets: welke kies jij?

Wij helpen je bij het maken van je keuze

Als mama heb je het maar druk met je kinderen en natuurlijk met je eigen leven. Je brengt ze naar school, haalt ze op bij de opvang, gaat vervolgens met de kids iets leuks doen en wellicht naar de sportclub of muziekschool. Je kinderen hebben soms een vollere agenda dan jij hebt! Het meeste doe je op de fiets, je kunt overal makkelijk naartoe én hoeft geen dure parkeerkosten te betalen. De keuze die je hebt als moeder is simpel: wil je een bakfiets of wordt het een moederfiets. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

De bakfiets

We hebben de bakfiets vast al vaker op het schoolplein en in het verkeer gezien. Het is een lange fiets met een kleiner voorwiel. Tussen het stuur en dit voorwiel bevindt zich een bak. Er zijn ook bakfietsen met drie wielen, waarvan er aan weerszijden van de bak een wiel geplaatst is. De bak is handig voor boodschappen, het vervoeren van de hond en natuurlijk van je kinderen. Hoe groter de bak des te meer kindjes kun je in de bakfiets vervoeren. Vaak is de bak voorzien van een speciaal bankje en kun je een Maxi-Cosi er gemakkelijk in bevestigen. Er zijn zelfs elektrisch ondersteunde bakfietsen.

De moederfiets

De moederfiets is weer een heel andere fiets. Het lijkt op een gewone damesfiets, maar laat je niet foppen. De moederfiets is namelijk beter uitgebalanceerd en heeft een lagere instap, zodat je gemakkelijker in het zadel springt. Daarnaast heeft een mamafiets meer ruimte voor en achter om een goed kinderzitje te kunnen bevestigen. Zo is de bagagedrager langer waardoor je kindje niet de hele weg tegen je jas aan zit te kijken. Mamafietsen zijn er in verschillende uitvoeringen, kleuren en zelfs met elektrische ondersteuning.

Welke past bij jou?

Bakfietsen en moederfietsen hebben beide hun voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen zijn uiteraard subjectief, want misschien vind jij iets wel helemaal geen nadeel – of een voordeel. Toch gaat dit je helpen om de juiste keuze te maken.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van de bakfiets is dat je meerdere kinderen tegelijk kan vervoeren. Ook kan je baby al gewoon met je mee in de Maxi-Cosi. De bakfiets is heel gezellig. Je kan je kinderen voor je zien zitten en daardoor kun je gezellig met ze kletsen over school en de dingen die jullie onderweg tegenkomen. Bovendien kun je met gemak nog de hond of een boodschappentas in de bak kwijt. Een bakfiets met drie wielen staat lekker stevig op de weg.

De nadelen van de bakfiets liggen vooral in het formaat: het is een grotere en bredere fiets waardoor je niet altijd makkelijk een parkeerplek vindt. Daarnaast heeft een bakfiets een grotere draaicirkel. Hou er rekening mee dat je bochten dus langer zijn. Dit geldt overigens niet voor een bakfiets met twee wielen, al moet je daarbij wel leren dat het insturen van de bocht anders gaat. Niet elektrisch ondersteunende bakfietsen trekken overigens wat minder snel op. Het is dus best een werkfiets, maar dan heb je ook wel meteen een goede workout iedere dag.

Voor- en nadelen van de moederfiets

Een beetje bakfiets biedt ruimte voor meer dan twee kinderen, de moederfiets heeft ruimte voor een tot twee kinderen: eentje voor- en eentje achterop. De moederfiets is smal en daardoor kun je deze gemakkelijk overal in de fietsenrekken kwijt. Een ander voordeel is de wendbaarheid; je fietst gemakkelijk even ergens tussendoor en je kan kortere bochten draaien. Een nadeel aan de moederfiets is dat je bij twee kindjes op de fiets geen fietstassen kan gebruiken. Ook kan je de fiets pas gebruiken als je kindje zelfstandig kan zitten.

Tip

Heeft een bevriende moeder een mamafiets of bakfiets? Vraag dan eens of je er een proefritje (met of zonder kinderen) mee mag maken om te voelen hoe het fietst. Fietsen met kinderen is namelijk wel even heel wat anders dan fietsen met boodschappen. De bakfiets met drie wielen fietst en stuurt weer heel anders dan de bakfiets met twee wielen. En beide bestuur je weer heel anders dan een gewone moederfiets. Proefritjes kun je vaak ook maken bij de fietsenwinkel. Zo weet je zeker of iets echt bij je past – of totaal niet.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws