Is je partner geen prater? Met déze 3 vragen kan hij of zij zich makkelijker uiten

Volgens relatie-experts moet je je partner deze drie vragen stellen om hem of haar meer te laten praten.

Lees ook

Waar de een makkelijk over zijn of haar gevoelens en emoties praat, heeft de ander daar wat meer moeite mee. In een relatie kan het soms knap lastig zijn als jij je gevoelens zo op tafel legt, terwijl je partner de lippen stijf op elkaar houdt. Wil je graag weten wat zich afspeelt in het hoofd van je lief? Dan zijn er drie vragen die je kunt stellen om je partner aan het praten te krijgen.

Vertrouwen

Hoewel jij en je partner elkaar compleet vertrouwen, kan het alsnog moeilijk zijn om een openhartig gesprek te starten, met name als je significant other niet zo’n prater is. Women’s Health vindt communicatie ook belangrijk en vroeg aan een aantal relatiedeskundigen hoe je een diepgaand gesprek makkelijker kunt voeren (en beginnen) als je partner niet zo’n prater is.

‘Zullen we een eindje gaan wandelen?’

Een appje beantwoorden, de reclame op tv plots uiterst interessant vinden of opeens een lamp moeten vervangen. Als je thuis een gesprek aangaat met je partner kunnen duizenden dingen hem of haar afleiden. Als je een blokje omgaat is dit niet het geval. Bovendien kent een wandeling maken nog een voordeel: er is minder oogcontact dan wanneer je naast elkaar op de bank zit. Wanneer er minder oogcontact is, is het voor sommigen makkelijker om zichzelf bloot te geven. Relatietherapeut en schrijfster van het boek Re-coupeling Mary Jo Rapini vertelt dat je je daardoor minder onder druk gezet voelt en daarom zal het makkelijker zijn om over gevoelens te praten.

‘Wat vervelend. Wat gebeurde er daarna?’

Als je partner een vervelende gebeurtenis heeft meegemaakt, is het goed om je zoveel mogelijk in hem of haar te verplaatsen. Ook al ben je het niet eens met de manier waarop je partner dingen heeft aangepakt, luister eerst naar zijn of haar kant. Wanneer je partner zijn of haar verhaal heeft gedaan, kun je vertellen hoe jij erover denkt. Als je meteen begint over hoe je lover het beter had kunnen doen, kan het dat hij of zij de volgende keer zijn of haar gedachten wel voor zich houdt.

‘Toen je laatst zei dat je je … voelde, wat bedoelde je daarmee?’

Volgens Dean Stattman, journalist bij Men’s Health, vinden mensen het makkelijker om over gevoelens te praten als je naar een gevoel vraagt waar hij of zij het onlangs zelf over had. Was je lief bijvoorbeeld onlangs verdrietig? Dan kun je vragen hoe hij of zij zich daar nu over voelt. Op die manier laat je ook nog eens zien dat je naar je lover hebt geluisterd en dat je interesse in hem of haar toont. Makes sense!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: New Girl

Laatste nieuws

Zie ook