Not so much: dit is wat artiesten in Nederland aan een kersthit verdienen

Een salaris à la Mariah Carey kunnen Nederlandse artiesten op hun buik schrijven.

Lees ook

Mariah Carey kan haar hele leven lang nog teren op het nummer All I Want For Christmas. Volgens Daily Mail zou de zangeres elk jaar zo'n 500.000 euro cashen – en dan hebben we het alleen nog maar over het bedrag dat ze binnenhaalt met radioplays en Spotify– en YouTube-streams. Maarre, hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Nederlandse kersthit

Van It’s The Most Wonderful Time of The Year tot Feliz Navidad en Underneath the Tree: het zijn allemaal klassiekers die we iedere kerst weer meezingen. Deze nummers worden ieder jaar weer plat gedraaid op de radio, dus het is geen geheim dat artiesten hier behoorlijk wat aan verdienen.

Maar hoe zit het eigenlijk met Nederlandse artiesten die een kerstsingle uitbrengen? Samantha Steenwijk doet een boekje open over die verdiensten in RTL Boulevard. De zangeres bracht enkele jaren geleden zelf ook een kerstsingle uit. Maar: “In Nederland is het moeilijk”, stelt Samantha.

Niet rendabel

Volgens de zangeres is het “eigenlijk niet rendabel” om een kerstnummer te maken. Wat schuift het dan? “Je kan in Nederland enkele duizenden euro’s met een kerstliedje verdienen”, vertelt Samantha. “Dus dat moet je eigenlijk doen omdat je het zelf leuk vindt, of omdat je de fans iets wilt geven”, stelt ze.

“Of je moet dood gedraaid worden op de radio, zoals Miss Montreal.” Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, heeft met haar nummer Being Alone At Christmas een enorme hit te pakken, en dat levert volgens Samantha wel iets meer op.

500.000 euro per jaar

En als je Mariah Carey heet? “Dan verdien je een stuk meer”, lacht Samantha. “Er is nergens een exact bedrag genoemd, maar er zijn wel verhalen dat zij in Groot-Brittannië al 500.000 euro per jaar verdient alleen aan All I Want For Christmas Is You”, weet de zangeres te vertellen. “Alleen het liedje zelf, dus niet aan alles wat er omheen hangt.” En dan te bedenken in hoeveel landen dit nummer gedraaid wordt. Ka-ching!

Bron: Tips en Weetjes, RTL Boulevard | Beeld: All I Want For Christmas

Laatste nieuws

Zie ook