Women of the year: dit zijn Grazia’s vrouwen van het jaar

Wij zetten de tien sterkste en meest onafhankelijke vrouwen op een rij.

Lees ook

2021 stond voor ons in het teken van sterke en onafhankelijke vrouwen. Deze tien vrouwen van het jaar waren de grootste trending topics, beleefden hun grote doorbraak of inspireerden andere vrouwen met hun succes en kwetsbaarheid.

Britney Spears

Dertien jaar lang stond Britney Spears onder toezicht van haar vader Jamie Spears, die flink misbruik maakte van zijn positie. Ze werd grof gemanipuleerd en gebruikt, waardoor het extra moeilijk was om openlijk tegen Jamies dictatoriale bewind in te gaan. Maar in juni getuigde Brit tegen haar vader in de rechtbank, met steun van de #freebritney-beweging en collega’s als Lady Gaga en Cher. Het moet ontzettend moeilijk zijn geweest voor Britney om zich publiekelijk zo kwetsbaar op te stellen. En dat maakt haar tot een van de sterkste vrouwen van het afgelopen jaar. Jamie is inmiddels juridisch buitenspel gezet en de verwachting is dat de koppen van Britneys moeder en zus – die ook flink van de zangeres profiteerden – volgend jaar gaan rollen.

Adele

Ook wij lieten meteen alles vallen toen Adele in oktober haar single Easy on Me op YouTube zette. Huilen! In een maand tijd werd de video meer dan 174 miljoen keer bekeken. En haar album 30 was in november binnen drie dagen al het bestverkopende album van 2021. De powerzangeres wist dat ze records zou breken en durfde daarom een ‘brutale’ eis bij Spotify neer te leggen: “Verwijder de shuffleknop. Met dit album wil ik mijn verhaal in de door mij gekozen volgorde delen.” Of Spotify daarmee akkoord ging? Uiteraard.

Kate Middleton

Het afgelopen jaar werd pijnlijk duidelijk dat het leven van een prinses niet over rozen gaat. De Hertogin van Cambridge werd door schoonzus Meghan Markle op televisie bij Oprah en door de #sussexsquad op Instagram flink beledigd. Maar Kate Middleton bleef gracieus lachen, zelfs toen ze ongemakkelijke vragen kreeg tijdens een persconferentie met Jill Biden. Ze liet haar betekenisvolle werk, zoals haar centrum voor kindjes van nul tot vijf, voor zich spreken. En haar boek Hold Still: A Portrait of our Nation, met foto’s van mensen tijdens de pandemie, was een grote bestseller. Ook qua looks maakte ze indruk: tijdens de wereldpremière van No Time To Die had niemand het over James Bond. Of over La Markle. Kate kwam, zag en overwon op de rode loper, in de gouden jurk van het jaar

Nikkie de Jager

De Nederlandse beautyvlogger Nikkie de Jager heeft nooit een geheim gemaakt van haar ambities. “Ik ben meer dan een mooi poppetje”, zei ze, en dat klopt. Ze co-presenteerde met veel succes het Songfestival, waarvoor ze onder andere koningin Máxima interviewde. Tijdens de finale droeg ze een beeldige japon van Edwin Oudshoorn, met de kleuren van de transvlag in diamantjes op haar hart. Met zoveel internationale kijkers wilde Nikkie een statement maken richting de transgemeenschap in Europa, iets waar ze wereldwijd veel lof voor oogstte.

Linda Hakeboom

Ziek zijn is onderdeel van het leven, vindt documentairemaker Linda Hakeboom. En na haar diagnose borstkanker deelde ze het afgelopen jaar haar eerlijke en rauwe verhaal: wat komt er allemaal kijken bij borstkanker? Van behandelingen tot het verliezen van haar lange lokken. Ook benadrukt ze herhaaldelijk hoe belangrijk het is om jezelf regelmatig te testen, omdat er dan een betere kans op genezing is. Gelukkig kan Linda het jaar feestelijk afsluiten. Ze won in oktober de Televizier-ster voor beste online serie en haar allerlaatste behandeling zit er eindelijk op. Nu kijkt Linda optimistisch vooruit naar 2022. Dat het een mooi jaar voor haar mag worden!

Lizzo

Ook Lizzo (geboren als Melissa Viviane Jefferson) liet in 2021 zien dat haar grootste kracht in haar kwetsbaarheid zit. De zangeres is trots op haar lichaam, en gaat meestal goed om met negatief commentaar over haar curves. Tot het haar afgelopen augustus even te veel werd. Ze zwengelde Instagram Live aan, en vertelde huilend hoe pijnlijk cyberpesten kan zijn. Hiermee maakte ze het onderwerp beter bespreekbaar voor slachtoffers en het leidde tot veel media-aandacht over online pesten en de soms tragische gevolgen daarvan. Hulde!

Yvonne Coldeweijer

Love her or hate her, maar Yvonne Coldeweijeraka Alberta Verlinde – gooide eigenhandig de complete Nederlandse tabloid-traditie om: op haar Insta-pagina @lifeofyvonne out ze regelmatig BN'ers die het niet zo nauw nemen met de waarheid. Ze prikt dwars door PR-stunts heen en dankzij haar spionnenleger brengt ze regelmatig verse celebrity juice. De bekende roddelrubrieken deden aanvankelijk een beetje neerbuigend over de voormalig presentatrice en musicalster, maar moeten nu erkennen dat Yvonne toch wel vaak gelijk heeft…

Kim Kardashian

We zouden door alle roddels rond Kim Kardashians liefdesleven – ze date nu de dertien jaar jongere Pete Davidson – bijna vergeten dat de realityster ook een heel succesvolle ondernemer is. Met KKW Beauty deed Kim het al lekker, maar haar shapewear brand Skims brak in 2021 echt door. Ze kleedde het Amerikaanse Olympische team en werd door zakenblad Forbes uitgeroepen tot miljardair. Daarmee is ze de eerste en enige miljardair van de familie, want het bleek dat zusje Kylie iets te creatief was geweest met haar boekhouding, en ‘slechts’ zevenhonderd miljoen dollar waard is. Kim koos ook voor zichzelf door uit haar ongelukkige huwelijk te stappen en liet daarmee zien: ik kan het heel goed alleen!

Zendaya

Bij Zendaya gaat het allang niet meer enkel over haar acteerprestaties in bijvoorbeeld Euphoria en Dune, maar zeker zo vaak over haar liefde voor fashion. Die liefde bleek in 2021 wederzijds. Zendaya sierde de afgelopen twaalf maanden de covers van Vogue, GQ, Elle, Vanity Fair, InStyle en W, en hierbij durfde ze ook de nodige fashion-risico’s te nemen. Uiteraard pakten deze goed uit. Ze is de ultieme ‘cool girl’, die zowel op straat als op de rode loper er altijd effortless stylish uitziet. Haar afwezigheid op het MET-gala, ze moest filmen, was wereldnieuws. Gelukkig staat awards season voor de deur en we weten dat ze al een aantal trendsettende looks klaar heeft hangen.

Emma Raducanu

“Als ze al stress krijgt door dit werk te doen, moet ze wellicht een andere carrière kiezen”, mompelden verzuurde commentatoren in juni over de destijds 18-jarige Emma Raducanu. De Britse tennisspeelster speelde op Wimbledon de vierde ronde voor haar uitzinnige thuispubliek. Helaas moest ze wegens ademhalingsproblemen door paniek stoppen. Ze negeerde de kritiek, nam rust, focuste op zichzelf en won drie maanden later de US Open. Enkele dagen later ging ze naar haar eerste MET Gala, in Chanel. Ook tenniste ze met Kate Middleton en tekende ze lucratieve contracten met Dior en Tiffany & Co. Toch blijft tennis de voornaamste focus. Al is het maar om de critici te laten zien dat ze een blijvertje is.

Wil je meer lezen? Dit en nog veel meer vind je in de nieuwste Grazia die op dit moment in de winkel ligt. Hier lees je niet alleen alles over Grazia's vrouwen van het jaar, ook vertelt covermodel Famke Louise alles over haar relatie met Denzel Slager, zwangerschap en haar toekomstplannen. Oja, en niet te vergeten: we vertellen je alle ins and outs over een zen-kerst en delen de knapste trends die je tijdens de feestdagen kunt rocken.

Bron: Grazia (Jill Waas) | Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook