Hoe maak je je tuin klaar voor de lente?

Geen groene vingers? Geen paniek, wij helpen je een handje.

Lees ook

We dromen allemaal van een prachtige groene tuin met vrolijke bloemen en rondvliegende vlinders. Hoewel de winter net is begonnen, komt het voorjaar in rap tempo dichterbij. In de lente kun je weer meer buiten zitten en volop genieten van je tuin. Het liefste doe je dat in een tuin die goed onderhouden is. Dat betekent wel dat je even flink aan de slag moet! Waar moet je beginnen en aan welke dingen moet je denken? We helpen je een handje op weg.

Onkruid verwijderen

Niet het leukste klusje om te doen, maar het moet toch gebeuren: onkruid verwijderen. Heb je veel onkruid tussen de tegels, dan kun je dit met behulp van een oud mes meestal makkelijk verwijderen. Onkruid in de borders kun je het beste met de hand weghalen. Probeer de plant er zoveel mogelijk met wortel en al uit te trekken. Lukt dit niet, probeer dan om het onkruid eerst los te schoffelen met een schoffel.

Bemesten

Tijdens de winter heeft je tuin het zwaar gehad en nu kan-ie dan ook best wat extra voeding gebruiken. Zo kan je tuin makkelijker op kracht komen. Bemest de grond, niet de planten. De bodem zit vol met bacteriën, schimmels en insecten die niet goed zijn voor je planten. Het bemesten van de bodem voorkomt het ontstaan van ziektes, schimmels en ongedierte.

Kalk

Om de zuurtegraad in de bodem te verhogen kun je kalk strooien. Het verbetert de bodemstructuur omdat het de bodem luchtiger maakt, hierdoor stijgt de pH-waarde. Strooi alleen kalk als je weet dat de grond te zuur is. Doe daarom eerst een meting. Als je kalk op een niet zure grond strooit, dan heb je kans dat in de zomer het gazon geel wordt. Heb je al kalk in het najaar gestrooid, sla deze tip dan over. Het beste is het om kalk in het najaar te strooien omdat het tijd nodig heeft om op te lossen.

Snoeien

De lente is het perfecte seizoen om te snoeien. Snoei je je planten op het juiste moment dan zullen ze volop bloeien tijdens het seizoen. Voor iedere plant geldt een andere manier van snoeien. Bekijk daarom eerst welke planten je in je tuin hebt, wat de beste tijd is om ze te snoeien en wat de beste snoeimethode is.

Groene aanslag verwijderen

Na de winter vind je overal groene aanslag in de tuin. Groene aanslag is vaak een van de grootste ergernissen in de tuin. Gelukkig kun je het makkelijk verwijderen. Heb je last van groene aanslag op de paden in je tuin of op de oprit? Met strooizout en schoonmaakazijn kun je makkelijk de groene aanslag van je terras verwijderen. Niet alleen op de tegels, maar ook op houten stoelen, tafels of de schutting. Heb je een hogedrukreiniger? Dan kun je hiermee ook groene aanslag verwijderen. Zorg ervoor dat je geen chloor gebruikt. Chloor is namelijk schadelijk voor het milieu en is erg agressief.

Gazon

Gras groeit al vanaf 5 tot 6 graden. In de lente is het dan ook vaak al tijd voor de eerste maaibeurt. Na het maaien kun je het gazon bemesten. Het is hierbij belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden. De ideale periode om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Door de regen kunnen de mestkorrels makkelijk de grond intrekken. Zorg dat je niet te veel bemest, dit kan de planten en de grond kwetsbaar maken.

Accessoires

De lente is de beste tijd om nieuwe tuinartikelen te kopen en inspiratie op te doen. Denk hierbij aan het vervangen van je terrasmeubilair of het plaatsen van een nieuwe schutting. Na de winter hebben sommige spullen hun beste tijd gehad. Laat je je terrasstoelen jaar in jaar uit buiten staan, dan rotten ze op een gegeven moment of ze gaan op een andere manier kapot. Tijdens de herfst en de winter heb je vaker te maken met slecht weer zoals regen, sneeuw of storm. Was je schutting toch al aan vervanging toe, dan is de lente een goed moment om hem te vervangen.

Bloemzaden

Narcissen, tulpen en krokussen maken je tuin extra vrolijk in de lente. Heb je uitgebloeide narcissen of tulpen die in huis hun werk al hebben gedaan, plant ze dan in je borders. Het jaar daarop zullen deze opnieuw opkomen in de tuin. In de lente kun je ook al veel zaden voor zomerbloemen in je tuin planten. Zo kun je in juni en juli plezier aan je zomerbloemen beleven.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook