Dít moet je weten over bitcoin om erover mee te kunnen praten

We praten je helemaal bij!

Lees ook

Grote kans dat je het afgelopen jaar veel gelezen en gehoord hebt over bitcoin kopen en andere cryptomunten aanschaffen. Misschien heb je zelf wel cryptocurrency gekocht. Feit is in ieder geval dat we niet meer om dit digitale geld heen kunnen!

Mede door corona steeg de koers van bitcoin naar ongekende hoogtes. In oktober van 2021 haalde de waarde van één zo’n digitale munt zelfs een recordhoogte van maar liefst 66.928 dollar. Moet je je voorstellen dat je enkele jaren geleden voor een prikkie een of meerdere bitcoins hebt aangeschaft. Dan ben je nu erg tevreden over de keuzes van toen! Heb je nog geen idee wat de ins en outs zijn van crypto, maar wil je er wel over mee praten? In dit artikel praten we je bij.

Eh…cryptocurrency? Wat is dat precies?

Eerst is het goed om wat meer te weten over cryptocurrency. De meeste mensen weten in ieder geval al wel dat het een digitale munt is die nogal ingewikkeld in elkaar zit. Toch is het minder moeilijk dan je misschien denkt. Je kunt een cryptomunt zien als een soort computercode met een bepaald nummer waar een waarde aan wordt gehecht. In tegenstelling tot ‘gewoon’ geld, zoals de euro of de dollar, is een cryptomunt niet iets fysieks. Je kunt de munt dus niet aanraken en in je portemonnee stoppen en je kunt er ook niet fysiek mee betalen. Het is puur digitaal.

De bitcoin is opgericht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een programmeur of een groep mensen waarvan vrijwel niemand weet wie het nou precies is. In 2008 bedacht Satoshi de bitcoin als een soort tegenreactie op de gewone gecontroleerde koersen in de samenleving. Bitcoin is namelijk volledig gedecentraliseerd, wat betekent dat er niet een centrale bank als tussenpartij is. Je kunt daarom volledig anoniem handelen op de bitcoin koers – en dat is iets wat menig investeerder interessant vindt. Wat je ook moet weten, is dat de bitcoin koers stijgt wanneer er veel wordt geïnvesteerd. Hierbij geldt namelijk: bij veel interesse wordt het aanbod schaarser waardoor de prijzen omhoog gaan.

Voordelen van investeren in bitcoin en andere crypto

Nu vraag je je misschien af waarom je zou moeten investeren in bitcoin of andere crypto. Het lijkt immers wel of veel mensen om je heen bevlogen zijn met de ‘cryptokoorts’. Je moet natuurlijk helemaal niets, maar er zijn een aantal redenen waarom er steeds meer mensen investeren in dit digitale geld. Crypto kent namelijk interessante voordelen, waaronder:

  • Iedereen kan investeren in cryptocurrency. Wel is het handig om je een beetje in te lezen zodat je weet waar je in investeert.
  • Betalen met cryptocurrency kan volledig anoniem. Dat geldt ook voor het kopen en verkopen van dergelijk digitaal geld.
  • Je kunt wereldwijd betalen met cryptomunten. Dit digitale geld is op steeds meer plekken overal ter wereld welkom.
  • Je kunt, met een beetje geluk, veel geld verdienen met investeren in crypto.
  • Er is geen bank of andere tussenpartij aanwezig die jouw financiële situatie in kan zien.
  • Met behulp van digitale wallets en handige apps heb je waar je ook maar bent inzicht in je crypto wallet.
  • Wanneer je internationale betalingen wilt doen met crypto zijn de transactiekosten laag of hoef je helemaal geen kosten voor transactie te betalen.

Is het veilig om te investeren in cryptocurrency?

Investeren in bitcoin en andere cryptomunten is helaas niet helemaal zonder risico’s, hoe aantrekkelijk het ook lijkt om al je geld te investeren. De koersen zijn namelijk heel volatiel, wat betekent dat de waarde van de bitcoin en andere altcoins ieder moment wisselt. Ook is de bitcoin koers (en de andere koersen) heel gevoelig voor gebeurtenissen en investeringen. Door corona ontstond er een crisis waardoor veel investeerders en ondernemers besloten om te investeren in iets dat niet afhankelijk was van de economie: crypto.

Nu je een beetje weet hoe het werkt, raad je het misschien al wel: door die massale interesse en de investeringen die daarop volgden, steeg de bitcoin koers (en de andere koersen) enorm. Voor dat record, waar we het eerder over hadden in dit artikel, was dus een duidelijke reden te noemen. Maar: dit kan ook andersom zo zijn. De bitcoin koers kan ook binnen no time dalen. Daarom is het investeren in crypto niet risicovrij. Wil je dus meedoen met deze hype dan is het aan te raden om alleen te investeren in de bitcoin koers met geld dat je eventueel kunt missen. Bitcoin kopen doe je dus alleen met extra geld; wie weet wat het je uiteindelijk oplevert!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook