Maxime Meiland reageert op ophef: ‘Ik heb mijn les geleerd’

'Ik vind het schrikwekkend dat mijn woorden volledig uit zijn verband zijn getrokken door media en dergelijke.'

Na de anti-moslim uitspraken die Erica Meiland in haar eigen biografie deed, haalden meerdere bedrijven de producten van de Meilandjes uit de digitale schappen. Maxime Meiland heeft nu voor het eerst gereageerd op de ophef die is ontstaan door de uitspraken van haar moeder.

Uitspraken

In de biografie die Erica onlangs schreef, verschenen een aantal opvallende uitspraken. Zo wist Erica te vertellen dat ze tegen het dragen van boerka’s is. Ze noemde vrouwen die een boerka dragen ‘pinguïns’. “Ik ben voor een boerkaverbod. Ik heb weleens drie van die pinguïns in Noordwijk zien lopen, dat is toch niet normaal?”

Daarnaast gaf Erica haar kijk op de betekenis van vrijheid. “Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid.” De opmerkingen Erika konden op een hoop kritiek rekenen en daarom plaatst Maxime nu een openhartig bericht op Instagram waarin ze haar excuses aanbiedt. “Lieve mensen, ik ben erg geschrokken van de situatie de afgelopen dagen en wil hier iets over kwijt”, begint Maxime.

Mening

“Laat ik vooropstellen dat het nooit mijn bedoeling is geweest om een groepering buiten te sluiten of iemand tekort te doen in zijn of haar geloof. Nederland is (gelukkig) een divers land met vele afkomsten en geloven. Ik respecteer vanzelfsprekend iedereen, ongeacht afkomst of geloof”, schrijft de Meiland-telg.

Ze legt uit dat ze niet dezelfde mening als haar moeder deelt. “Ik kan en ga niet voor mijn moeder spreken – maar als haar dochter zijnde steun ik haar, zoals ik dat reeds aangaf in het desbetreffende interview. Dat ik achter mama sta en haar support, wil niet zeggen dat we overal hetzelfde over denken of dezelfde mening delen. Ik vind het schrikwekkend dat mijn woorden volledig uit zijn verband zijn getrokken door media en dergelijke”, gaat ze verder.

Excuses

“Beter gezegd: ik vind dat vrouwen elkaar moeten supporten en hand in hand moeten gaan, voor elkaar op moeten komen en elkaar dienen te steunen. Juist in de tijd waarin we nu leven, vind ik dat we meer tot verbinding moeten komen, dan dat we tegenover elkaar komen te staan.”

Tot slot biedt Maxime haar excuses aan. “Ik heb mijn les geleerd en ben met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de mensen die zich persoonlijk geraakt hebben gevoeld door deze situatie”, klinkt het.

Merken als NIVEA, kaartenbedrijf Hallmark en matrassenmerk Emma stopten de afgelopen week de samenwerking met de Meiland-familie naar aanleiding van de uitspraken van Erica. Het ene na het andere bedrijf liet middels een statement op social media weten dat er geen samenwerking meer is met de familie.

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress, Instagram

Laatste nieuws