Beautyhack: zo houd je je nagelriemen deze winter gezond

We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Het verzorgen van je nagels is een stuk ingewikkelder dan je denkt. Hoe gezond je nagels zijn, is vaak niet aan de buitenkant te zien. Nu het buiten steeds kouder wordt, wordt het steeds lastiger om ze gezond te houden. Binnen de kortste keren loop je rond met droge en vooral pijnlijke nagelriemen. Gelukkig zijn er een paar manieren om dat te voorkomen.

Droge huid

“Een reden dat nagelriemen zelfs droger kunnen worden dan de rest van onze huid, is vanwege het hyaluronzuur in onze huid. Dat helpt om vocht op te nemen en onze huid gehydrateerd te houden”, legt dermatoloog Neera R. Nathan uit aan HuffPost. Dat hyaluronzuur bevindt zich meestal in de tweede laag van de huid – de lederhuid, die de huid zijn stevigheid geeft. De nagelriemen hebben echter niet zo’n tweede laag, waardoor ze vatbaarder zijn voor kou.

Beschadigen

Droge nagelriemen doen niet alleen je mooie nagelakkleur teniet, ze kunnen je nagels ook nog eens beschadigen. “Je kunt bijvoorbeeld witte lijnen in je nagelbed zien, dit wijst erop dat je nagels uitdrogen”, legt nagelstyliste Britney TOKYO uit. En dat kan er vervolgens weer toe leiden dat je nagels sneller breken. Zijn je nagelriemen zo droog dat er zelfs barstjes in komen? Dan kunnen ze zelfs een gezondheidsrisico vormen. “Wanneer je nagelriemen beschadigd raken, is de nagel als geheel vatbaar voor infectie”, weet dermatologisch chirurg Dendy Engelman te vertellen. “Open nagelriemwonden en schilferende huid zijn niet in staat om goed te beschermen tegen infectieveroorzakende bacteriën die de nagels kunnen binnendringen. Daarom is het belangrijk om het hele nagelgebied schoon, gezond en gehydrateerd te houden.”

Redenen genoeg om je nagelriemen deze winter wat extra aandacht te geven. Maar hoe voorkom je dat ze droog en pijnlijk worden? Experts leggen het uit.

1. Niet bijten

“Stop met het plukken en bijten van je nagels, nagelriemen en de omliggende huid”, zegt Engelman. “Dit kan ervoor zorgen dat de huid meer ontstoken raakt en het kan ervoor zorgen dat bacteriën in de nagel komen.”

2. Niet knippen

Houd ook je nagelriemschaartje ver bij je nagelriemen vandaan. Hoewel je zou denken dat dit juist de manier is om je nagelriemen goed te onderhanden, is dit niet altijd het geval. “Omdat de nagelriemen uit twee verschillende soorten huid bestaat – zowel dood als levend weefsel – kan het trimmen problemen alleen maar erger maken in plaats van ze te verhelpen”, legt nagelstyliste Vanessa Sanchez McCullough uit. “Probeer eerst voor die huid te zorgen, voordat je de schaar erin zet.”

3. Lippenbalsem op je nagels

“Als je een niet-plakkerige lippenbalsem gebruikt, kun je deze elke keer dat je het op je lippen aanbrengt ook op je nagelriemen smeren”, tipt scheikundige Michelle Wong. Denk bijvoorbeeld aan Aquaphor, een herstellende zalf van Eucerin. Deze houdt je lippen zacht, maar zorgt er ook voor dat je nagelriemen niet uitdrogen.

4. Voedende crème

Timing is zeer belangrijk bij het gezond houden van je nagelriemen. Elke keer dat je je handen wast – bijvoorbeeld als je naar het toilet bent geweest, terugkomt van de winkel of voordat je gaat eten – worden je nagelriemen weer iets droger. Het is dan essentieel dat je gelijk een voedende crème of zalf aanbrengt op je handen. Het geheim? “Breng deze aan terwijl de huid nog een beetje vochtig is. Dat zal wonderen doen voor je nagelriemen”, aldus dermatoloog Cula Svidzinski.

5. Draag (‘s nachts) handschoenen

Een stuk fietsen of een lange wandeling in de kou? Dan mag een paar dikke wanten niet ontbreken. Het is belangrijk dat je je handen buiten zou warm mogelijk houdt. Maar ook ‘s nachts handschoenen dragen zou de gezondheid van je nagelriemen aanzienlijk kunnen verbeteren. Smeer je handen eerst in met een vochtinbrengende crème of vaseline en trek vervolgens nachthandschoenen aan om het vocht vanuit de huid vast te houden. Let wel op dat je een handschoen van katoen of een andere ademende stof gebruikt. “Te veel vocht, opgevangen in een niet-ademende handschoen, kan net zo schadelijk of zelfs schadelijker zijn dan te veel droogte”, waarschuwt dermatoloog Brandon Kirsch.

6. Voed van binnenuit

Verzorg je nagels niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. “Omdat onze nagelriemen en nagels onze algehele gezondheid en voeding weerspiegelen, raad ik aan om dagelijks een multivitamine met biotine, zink en vitamine D te nemen”, aldus Kirsch. Deze vitamines dragen allemaal bij aan gezonde nagels.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws