Waarom je op je rits vaak ‘YKK’ hebt staan

Good to know!

Lees ook

Het leven zit vol kleine geheimpjes en vraagtekens en elke dag leren we weer iets nieuws. Soms zijn dat grote levenslessen, soms gewoon leuke feitjes. Voor jou geen zware literatuur vandaag, maar gewoon een leuk weetje voor de heb. Want waarom staat er op (bijna) alle ritsen YKK?

Afkorting

Het is je vast weleens opgevallen (zo niet, dan vinden we dat een beetje gek): de letters YKK die op je rits staan. Bijna alle ritsen hebben deze afkorting, hoogstens een zeldzame enkeling niet. De betekenis? Die is eigenlijk best wel simpel, want die staat voor Yoshida Kogyo Kabushikigaisha. Ja, dat is inderdaad Japans en het staat voor de naam van het bedrijf. Het Japanse bedrijf werd in 1934 opgericht door Tadao Yoshida, een Japanner die zijn eigen ritsen maakte. Inmiddels is het bedrijf veruit de grootste ritsenproducent ter wereld, want meer dan de helft van de ritsen over heel de wereld komen uit hun fabrieken.

Stevige ritsen

Waarom dit bedrijf nou zo groot is? Yoshida Kogyo Kabushikigaisha is het enige bedrijf ter wereld dat de productie van A tot Z in zijn eigen fabriek verwerkt. Dit betekent dat vanaf de ritsen tot en met de verpakking alles onder één dak gebeurt. Bovendien heeft bedenker Tadao Yoshida ooit als missie gesteld om de aller stevigste ritsen ter wereld te maken en heeft dat doel bereikt, waardoor bijna ieder merk gebruik wil maken van zijn ritsen.

Designers vertrouwen dan ook op de stevige Japanse ritsen. “In het verleden zijn er kwaliteitsproblemen geweest toen we goedkopere ritsen gebruikten”, vertelt designer Trina Turk aan Slate. “Nu gebruiken we alleen nog maar YKK. Als de klant een broek van 200 euro koopt, willen ze wel een goede rits hebben. Is de rits niet goed? Dan geven ze de maker van het kledingstuk de schuld, ook al was alleen de rits niet goed.”

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook