Science says: mensen die kaas eten leven langer

Kom maar door met dat kaasplankje.

Lees ook

Kaas op pizza, kaas door de pasta of een kaasplankje, wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Let's be honest: kaas maakt het leven net ietsje beter. Enne, niet alleen beter – ook een stukkie langer als we de wetenschap mogen geloven.

Goed voor je lever

Dat kaas (met mate) gezond is, was al bekend. Maar dat je er ook nog eens langer van leeft? Dat was ook news voor ons. Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo.

De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen. Ook zou het stofje leverfibrose (littekenweefsel in de lever) tegengaan en de kans op HCC (de meest voorkomende vorm van leverkanker) verkleinen.

Langer leven

Kaas heeft niet alleen voordelen voor je lever, het zou je levensverwachting ook verhogen. Dit is vooralsnog alleen getest op muizen en niet op mensen. Maarre, de resultaten zijn hoopvol. Muizen die spermidine kregen toegediend, leefden gemiddeld 25 procent langer dan muizen die dit niet kregen.

Het stofje zit echter niet in alle kazen. Voor een langer leven moet je vooral oude kazen, brie, blauwe kazen, cheddar, sommige soorten mozzarella en Parmezaanse kaas op je boodschappenlijstje zetten. Geen straf, als je het ons vraagt.

Bron: Kookfans | Beeld: KUWTK

Laatste nieuws

Zie ook