Afvallen met shakes: zo werkt het

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden.

Lees ook

Zou jij graag een aantal kilo's willen verliezen? De afvalmethodes vliegen je om je oren, waardoor je wellicht door het bomen het bos niet meer ziet. Want werkt nu écht? Afvallen met shakes is een bewezen methode, maar je moet het wel op de juiste manier doen. In dit artikel leggen we je alles uit over dit afvallen met shakes.

Afvallen met maaltijdvervangers is wetenschappelijk bewezen 

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van maaltijdvervangers om af te vallen. Hieruit kwam de conclusie dat het veilig, gezond en effectief is om te gebruiken als afvalmethode. Dit maakt afvallen met maaltijdvangers wetenschappelijk bewezen. Dit geldt wel alleen voor maaltijdvervangers die aan een aantal wettelijke eisen voldoen.

Waar moet een goede maaltijdshake aan voldoen?

Om succesvol te kunnen afvallen met maaltijdshakes, is het essentieel dat deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het moet een volwaardige maaltijdvervanger zijn, met alle bouw- en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Dit zijn zowel vitaminen als vezels, mineralen en eiwitten. Uiteraard zitten er niet ontzettend veel calorieën in, anders val je niet af. Volgens De Consumentenbond moet een dieet met één of meerdere maaltijdvervangers het volgende bevatten:

  • Minimaal 75 gram eiwit per dag
  • Minimaal 10 gram vezels per dag
  • Minimaal 30 gram koolhydraten per dag
  • Voldoende vitaminen en mineralen

Kortom: als je wilt beginnen met afvallen met dieet shakes, let dan goed op de voedingswaarde van het product. Ga er niet zomaar vanuit dat het gezond is, maar bekijk de maaltijdshakes met een kritisch oog. Waak vooral voor maaltijdshakes die te veel suikers of verzadigde vetten bevatten.

Maaltijdshakes vs. eiwitshakes 

Eiwit is een onmisbaar onderdeel in een maaltijdshake. Dit geeft je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je voorkomt dat je binnen no time weer een hongergevoel hebt en naar ongezonde snacks grijpt. Dit komt omdat je lichaam er langer over doet om eiwitten af te breken dan koolhydraten of vetten. Bovendien zorgt het ervoor dat je je spiermassa niet verliest, zelfs als je afvalt.

Let er echter wel op dat een maaltijdshake niet hetzelfde is als een eiwitshake. Eiwitshakes zijn namelijk niet bedoeld als vervanger voor een maaltijd. Als je ze wel zo gebruikt, is de kans groot dat je snel alweer honger krijgt en je lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Eiwitshakes hoeven niet aan een bepaalde samenstelling te voldoen. Ze hebben niet alle voedingsstoffen van een maaltijd, maar kunnen eerder worden gezien als een proteïneboost voor sporters. Sporters hebben extra eiwitten nodig voor het opbouwen of behouden van hun spiermassa. Ook voor het herstel van het spieren is eiwit nuttig.

De voordelen van afvallen met maaltijdshakes

  • In tegenstelling tot bijvoorbeeld afslankpillen of -poeders, is afvallen met maaltijdshakes een bewezen methode.
  • Een goede maaltijdshake vult goed en geeft een voldaan gevoel. Daardoor kun je afvallen zonder dat je last hebt van een hongergevoel.
  • Het is gemakkelijk! Ga maar na wat je normaal gesproken allemaal doet voor een maaltijd: bedenken wat je gaat eten, de boodschappen doen en het bereiden zelf. Dat kost de nodige tijd en moeite. Met een maaltijdshake hoeft dat allemaal niet meer. Bij de meeste shakes hoef je enkel poeder met water of melk te vermengen. Je kunt zo’n maaltijdshake ook makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld je werk of als je op pad gaat. Waar je ook bent, je drinkt hem eenvoudig op.
  • Je kunt ervoor kiezen om één maaltijd te vervangen, maar ook twee of drie. Uiteraard val je met het vervangen van drie maaltijden sneller af dan met het vervangen van één, maar het is wel een ingrijpende verandering die je misschien minder lang volhoudt. Het voordeel is dat je dit dus zelf in kunt vullen.
  • De meeste maaltijdshakes zijn lekker! Natuurlijk verschilt dit persoon en per maaltijdshake, maar er is vast wel een shake te vinden die je goed vindt smaken. Het is ook leuk om af en toe een andere smaak te proberen, zodat je een beetje afwisseling in je dieet aanbrengt.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook