7 handige iPhone-trucjes die je waarschijnlijk nog niet kende

En dat terwijl je je telefoon iedere dag gebruikt.

We gebruiken 'm iedere dag, slepen 'm overal mee naartoe en laten hem nooit in de steek: onze geliefde iPhone. Heel eerlijk gezegd kunnen we ons geen leven zonder een smartphone voorstellen en kijken we ieder uur wel een keer naar ons favoriete voorwerp. Toch zijn er – ondanks dat je er iedere dag uren naar tuurt – allerlei iPhone trucjes die je waarschijnlijk nog niet kende.

1. Vertalen met Siri

Op pad in het buitenland, maar kun je not so good de andere language speaken? Siri, to the rescue. Siri vertaalt in een handomdraai de Engelse taal naar het Duits, Spaans, Italiaans of Frans. Je moet dus wel eerst in het Engels je boodschap inspreken via je iPhone en vervolgens spreekt Siri de zin in de andere taal uit. Dit gaat je heel wat handen en voeten-gesprekken op vakantie besparen.

2. Plattegrond checken

Eindeloos sjouwen over het vliegveld, dat is vanaf nu verleden tijd. In de app Kaarten (zit standaard op je iPhone) vind je namelijk de plattegronden van meer dan dertig vliegvelden. Dus niet alleen Nederlandse airports, maar van Schiphol tot Heathrow tot JFK. Bevind je je op een vakantiebestemming in een ander land? Of ben je niet zo wegwijs op de verschillende vliegvelden in Nederland? Dan is er geen reden tot paniek. Dankzij deze plattegronden kun je thuis alvast de locaties bestuderen en bedenken in welke gate je precies moet zijn. Dit gaat je heel wat stappen op het vliegveld besparen.

3. Handig met één hand

Soms heb je het gewoon druk, of lig je in een onhandige positie in bed, en wil je tóch dat ene berichtje typen. Daar hebben de iPhone-makers een trucje op bedacht. In iOS 11 (of hoger) kun je op je iPhone een eenhandig toetsenbord instellen, zodat je gemakkelijk typt met één hand. Hoe je dit doet? Houd je vinger op de emoji-balk en tik vervolgens op het toetsenbordsymbool, zodat je het toetsenbord naar links of rechts kunt schijven. Easy does it.

4. Zaklamp-trucje

De zaklampfunctie van je iPhone is vaak onze redder in nood. Ben je op vakantie en is de route naar huis pikdonker? Of laat je je telefoon achter je bed vallen in een donkere kamer? Dan kan die zaklamp ons niet fel genoeg. Enne, juist voor dit probleem heeft iPhone een trucje bedacht. Je kunt de zaklampfunctie van je iPhone namelijk in sterkte aanpassen. Druk eens stevig op het zaklampsymbool en je kunt de juiste sterkte kiezen. Ook handig wanneer je 'm in het midden van de nacht gebruikt, en niet wakker wil worden van het felle licht.

5. Opslagruimte-trucje

Geen opslagruimte meer? Don't panic, want ook hier zijn trucjes op bedacht die jij waarschijnlijk nog niet wist. Hoogstwaarschijnlijk heb je tig apps die je never gebruikt. iOS kan deze apps voor je verwijderen, dit doe je door de volgende stappen te volgen. Instellingen > iTunes Store en App Store > Ruim apps op. Wil je een app later toch weer gebruiken? Wanneer je 'm installeert zijn al je documenten en gegevens gewoon nog beschikbaar. Zo heb jij weer genoeg ruimte om je video's, foto's en WhatsApp-berichtjes op je iPhone op te slaan.

6. ICE

Je wil er liever niet over nadenken, maar stel je voor dat je een ongeluk krijgt en je niet meer bij bewustzijn bent. Hulpdiensten en omstanders kunnen niet precies weten wie zij op zo'n moment moeten bereiken. Dus, ook hier heeft Apple een handig trucje op bedacht. In de Gezondheid-app kun je een medisch ID aanmaken. Hierin vul je, naast je eigen gegevens, de gegevens van je ICE-contacten in. Deze in case of emergency-contacten zijn de mensen die de hulpdiensten moeten bereiken. Denk hierbij aan je lover, moeder, vader, broer, bestie of wie dan ook. Extra handig: in geval van nood kunnen de hulpdiensten zonder toegangscode bij deze gegevens.

7. Ongelezen berichten

Ben jij 'team berichtjes antwoorden' of laat jij vaak enorm veel chats openstaan? Voor de mensen uit laatstgenoemde categorie is er een handig trucje op iedere iPhone beschikbaar. Loopt het uit de hand en staan er véél te veel ongelezen iMessages open? Volg dan de volgende instructies. Ga naar iMessages > Wijzig > Alle gelezen. Zo haal je gemakkelijk alle meldingen over je openstaande berichtjes.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws