Ruud ten Wolde: ‘Je hoeft niet ziek te worden om elke dag van het leven te genieten’

Ruud overleed op 9 oktober op 29-jarige leeftijd.

Ziek Gelukkig, zo heet het boek van RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde, dat deze week verscheen. Dat is ook hoe Ruud leefde: met een enorme dosis positiviteit en levenslust die aanstekelijk werkte op iedereen.

Ziek

Hij had zo graag het verschijnen van zijn boek Ziek Gelukkig nog willen meemaken, maar het mocht niet zo zijn. Ruud ten Wolde overleed op 9 oktober op 29-jarige leeftijd als gevolg van de ziekte kanker, die in 2015 voor het eerst bij hem werd ontdekt. Behoorlijk onverwachts, want het ging eigenlijk best goed met Ruud. Grazia’s Jill sprak hem precies een maand eerder, op 9 september, en toen vertelde hij dat zijn ziekte stabiel leek.

“Ik voel me op dit moment goed. Ik heb medicatie die de groei van de kanker remt. Het zit alleen nog in mijn longen, maar is zo klein dat ik op deze manier prima kan leven en me eigenlijk geen patiënt voel. Het is moeilijk in te schatten hoe mijn ziekte zich gaat ontwikkelen, dus ik leef met de dag. Eigenlijk leef ik elke dag alsof ik nog maar vijf jaar heb, maar ik blijf wel dromen alsof ik honderd word”, vertelde hij, positief als hij was.

Positieve energie

Natuurlijk hebben we getwijfeld of we het interview met Ruud na zijn overlijden nog moesten plaatsen. Maar zijn boek staat vol met zijn positieve energie waarmee hij iedereen raakte, en juist de enorme levenslust die Ruud uitdroeg, willen wij en ook zijn familie delen. Ziek Gelukkig begon eigenlijk als een stukje zelftherapie. “Mijn psychotherapeut adviseerde me om mijn gevoel van me af te schrijven, dus daar ben ik in januari 2019 mee begonnen. Het idee om mijn verhaal als boek uit te brengen, is pas later gekomen.” In 2015 werd bij Ruud een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, ontdekt – hij was toen pas 23 jaar.

“Ik kwam erachter doordat mijn leidinggevende en mijn kapper allebei zeiden dat ik naar de dokter moest gaan omdat ik een moedervlek achter mijn oor had die er vreemd uitzag. Ik heb twee huisartsen plus twee dermatologen gezien die allemaal zeiden dat het niks was. Pas de derde dermatoloog wilde het weghalen; toen bleek dat het een kwaadaardig melanoom was. Ik ben meteen de medische molen in gegaan. Mijn ziekteverhaal van de afgelopen zes jaar beschrijf ik aan het begin van mijn boek. Dan hebben we het ergste maar gehad”, grapte Ruud.

Het boek Ziek Gelukkig is vanaf nu verkrijgbaar via deze link.

Het hele interview met Ruud is vanaf volgende week in de nieuwe Grazia te lezen.

Beeld: Michael Graste

Laatste nieuws