Wetenschap bewijst: taalvoutjes maken je minder aantrekkelijk

Toch je Tinder-bio maar even dubbelchecken?

Mocht je na eindeloos swipen nog steeds niet the one hebben gevonden, dan is het misschien tijd om te checken of er taalfouten op je profiel staan. Tilburg University heeft namelijk aangetoond dat je veel vaker naar links wordt geswipet wanneer er spel- of grammaticafouten in je bio staan. Aiii…

Negatieve mening

Het zit zo: de Tilburgse universiteit vergeleek 12.000 datingprofielen van verschillende websites en apps en toonde deze samen met een stel fictieve profielen mét en zonder taalfoutjes aan de deelnemers. Zij mochten vervolgens hun mening geven over de profielen. Een derde van de deelnemers viel de fouten helemaal niet op. Bij de mensen die de foutjes wél spotten, zorgde dit direct voor een negatieve mening over het profiel.

Grootste boosdoeners? Vooral dt-fouten komen vaak voor. Bovendien zorgden ook profielen met “me” in plaats van “mijn” en “is” in plaats van “eens” voor negatieve reacties.

Vergrootglas

Onderzoekster Tess van der Zanden legt uit waardoor dit komt: “Er is heel weinig informatie beschikbaar in iemands profiel, vaak alleen een foto en een paar zinnen. Op basis daarvan moet je bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. Alles ligt dus onder een vergrootglas.” Wanneer je samen een drankje doet of koffie drinkt dan vallen taalfouten niet zo snel op, maar online is dat natuurlijk anders.

Knappe kop

Misschien denk je nu: “joh, ik heb gelukkig een leuk gezicht dusseh, die spelling let toch niemand op.” Maar dan komt dit onderzoek toch even met een reality check. Het bleek namelijk dat aantrekkelijkheid van de persoon op de foto's geen invloed had op de impact van de taalfouten.

Ook al heeft de persoon op de foto een knappe kop, we besteden alsnog evenveel tijd aan de tekst. “De aantrekkelijkheid van de persoon op de foto was niet van invloed op hoeveel aandacht er was voor de tekst en ook niet op de impact van eventuele taalfouten”, stelt Van der Zanden. Yikes. Wij dubbel-checken onze Tinder, Bumble, en Happn-bio's in elk geval. En daarna nog eens, voor de zekerheidt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws