Waarom whisky ook een drankje voor vrouwen is

Enne, Talisker-whisky is toch wel onze favoriet.

Als we aan whisky denken, denken we al snel aan de heren uit Peaky Blinders die van een single malt genieten, en ook in Outlander zeggen de heren geen 'nee' tegen een Scottish Whisky. Oohja, en Ryan Reynolds heeft sinds kort ook zijn eigen whisky. Maarre, is whisky dan echt een mannendrankje? Zeker niet!

Whisky is voor iedereen

Whisky alleen een drankje voor mannen? Welnee! Hoewel vrouwelijke whiskydrinkers naar verluidt in de jaren 40 en 50 werden gezien als 'losbandige meisjes', is dat al lang niet meer zo. Zo meldt Johanne McInnis, whisky-expert die voor Whisky Lassie schrijft. Ze deelt dat het aantal vrouwelijke whisky-drinkers sinds de jaren 90 zelfs is verdubbeld.

Bovendien drinkt nu zo'n veertig procent van de vrouwen (dan wel in Noord-Amerika) regelmatig whisky. Veel vrouwen kiezen steeds vaker voor deze drank, omdat het ze een warme buzz geeft. Daarnaast heb je ook niet veel nodig om van de fijne, kruidige buzz te genieten. Wel zo fijn.

Talisker

Dat whisky zeker ook een drankje voor vrouwen is, weet Talisker maar al te goed. Grazia werd dan ook uitgenodigd om met het whiskymerk op avontuur te gaan.

De Talisker-distilleerderij bevindt zich op het Schotse eiland Skye – inderdaad het eiland dat ook vaak in Outlander genoemd wordt. Door de ligging van de brouwerij heeft de zee veel invloeden op de smaak van de whisky. Talisker zegt dan ook dat de zee de whisky maakt.

Niet zo gek dat wij daarom naar de Zeeuwse zeeplaats Yerseke afreisden om hier alvast kennis te maken met Talisker. Dit deden we eerst door een duurzame, innovatieve activiteit te volgen: zeewier plukken. We namen vervolgens diverse wieren mee, waarmee sterrenchef Syrco Bakker diezelfde avond nog ging koken.

Zeekajakken en eten

Talisker wordt gemaakt door de zee. Het kon dan ook niet uitblijven om later die dag de zee op te gaan om te zeekajakken. Na het zeekajakken hadden we behoorlijk trek en dus schoven we bij sterrenchef Sycro Bakker aan, die met het in de ochtend geoogste zeewier een open fire cooking experience creëerde. Het menu werd op sterrenniveau gepresenteerd met verschillende elementen uit de zee. Daarbij werd elke gang gepaird met de juiste Talisker-whisky.

Whisky-drinken

Talisker is een krachtige, rokerige malt. Hoewel wij deze whisky tijdens de tasting puur dronken, hoeft dat zeker niet. Zo leerde Talisker-expert Timon Salomez ons dat er geen foute manier is om whisky te drinken. “Zodra je een fles whisky hebt gekocht, is de whisky van jou. Je mag dan zelf bepalen wat je ermee doet. Het enige wat telt, is dat je van de whisky geniet.”

Drink je je whisky het liefst puur? Ga je gang. Geniet je meer van whisky on the rocks? By all means. Wil je whisky liever mixen met een softdrink? You do you!

Ook gaf Timon ons nog een handige tip voor als je de whisky puur wil drinken, maar 'm wat te scherp vindt. “Laat de whisky eerst even in je mond rusten voor je de drank doorslikt. Omdat de drank vermengt met je speeksel, wordt de whisky wat zachter.”

Cocktails

Talisker heeft diverse whisky's in het assortiment. Van eerste edities van tien jaar oud tot 25 jaar oude edities. En dan zijn de Talisker Storm en de Talisker 10 years old single malt er ook nog. Onze favoriet? Dat was toch wel de Talisker 10 years old single malt. Door de rokerige, kruidige pepersmaak is het een pittige whisky, maar door de honig wordt-ie toch net even ietsje zachter. Een perfecte combinatie als je het ons vraagt.

Vind je whisky puur drinken toch nog iets te veel van het goede? No worries. We tippen je graag een paar manieren waarop je óók kunt genieten van je whisky. Zo kun je de Talisker single malt Scotch whisky prima mixen met wat ginger ale met daarbij een limoenpartje. Heb jij juist liever een cocktail? We tippen je twee van onze favorieten.

Recept: Talisker campfire hot

Winter is coming! En wat is in deze periode nou fijner dan lekker op de bank zitten met een warme chocolademelk met een kick?

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 100 milliliter Talisker 10 Years
  • 250 milliliter volle melk
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • Marshmallows!
  • Kaneelpoeder (optioneel)

Hoe maak je de Talisker campfire hot?

  • Doe de Talisker, volle melk en cacaopoeder in een pannetje.
  • Mix de ingrediënten goed en zet de pan op een middelhoog vuur.
  • Laat de pan op het vuur staan tot het mengsel heet is. Let op: voorkom dat de melk en whisky aan de kook raakt.
  • Schenk de Talisker campfire hot in diepe, hittebestendige glazen en garneer met marshmallows en eventueel wat kaneelpoeder.
  • Cheers!
Talisker Campfire Hot

De Talisker Sour

Iedereen heeft de Whisky Sour vast weleens op de kaart van een cocktailbar zien staan. Niet zo gek, aangezien dit een van de oudste cocktails is die we kennen. Zo maak je 'm zelf.

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 120 milliliter Talisker Skye
  • 2 scheutjes Angostura bitters
  • Sap van 3 à 4 citroenen
  • 30 milliliter suikersiroop
  • 2 eieren
  • IJsklontjes
  • Sinaasappelzest, ter garnering
  • Doe de Talisker, de Angostura bitters, het citroensap en de suikersiroop in een shaker.
  • Scheid het eigeel van het eiwit en voeg het eiwit toe aan het Talisker-mengsel.
  • Schud de shakebaker, tot het eiwit in een mooie schuim is veranderd.
  • Voeg ijsklontjes aan de whisky toe en schud nog een tweede keer.
  • Doe nog wat ijsklontjes in een glas en schenk de whisky erbij. Garneer het glas met sinaasappelzest.

Beeld: Cuno de Bruin, Talisker

Laatste nieuws