Science says: wijn proeven kan je slimmer maken

Wijnproeverij, anyone?

Lees ook

Van een ijskoud glas vino op z'n tijd worden we héél gelukkig. Niet alleen drinken we graag onze favo wijn, maar ook slaan we een wijnproeverij zelden af. Enne, onderzoek wijst uit dat je van het proeven van verschillende wijnen ook nog eens slimmer kunt worden.

Geuren

Een echte wijnkenner weet dat aan het drinken van wijn een heel proces voorafgaat. Zo bestudeer je eerst de tint van de wijn, ‘wals’ je door de wijn rondjes te laten draaien in het glas en ruik je aan de drank voordat je het glas aan je lippen zet. En laatstgenoemde is een belangrijke stap, aldus Gordon Shepherd van de universiteit van Yale.

Wanneer je aan de wijn ruikt, komen je hersenen helemaal op gang. Het aandachtig snuffelen aan je glas zorgt er namelijk voor dat je brein de geur vergelijkt met alle geuren die je eerder in je leven hebt geroken. Zo weet je namelijk of de wijn bijvoorbeeld fruitig, kruidig of bloemig ruikt. Je hersenen draaien dus volop zodra je met je neus in het glas zit.

Spoelen

Na het ruiken worden je hersenen opnieuw aan het werk gezet. Als je een slok neemt, houd je de wijn in je mond en spoel je er als het ware mee langs al je smaakpapillen. Dit is volgens Shepherd net zo stimulerend voor je hersenen als het oplossen van een lastige rekensom.

Terwijl je van een glaasje vino geniet, worden je hersenen dus keihard getraind. Wij gaan meteen aan de slag.

Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws

Zie ook