doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-6175c9b60e036 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60e036 img{#fig-6175c9b60e036 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-6175c9b60e036 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60e036 img{#fig-6175c9b60e036 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Oh no: deze Expeditie Robinson-kandidaat geeft na één dag al op

Do over missen van kinderen tijdens Expeditie Robinson: 'Ik wilde er niet aan denken'

Haar expeditie zag er dit keer heel anders uit dan tien jaar geleden.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60ef35 img{#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60ef35 img{#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60ef35 img{#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175c9b60ef35 img{#fig-6175c9b60ef35 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Do

Tien jaar geleden stapte Do zelf vroegtijdig uit de expeditie, iets waar ze later veel spijt van kreeg. Dit seizoen krijgt de zangeres een tweede kans in Expeditie Robinson. Enne, die pakte ze met beide handen aan. In gesprek met Grazia vertelt Do alles over de verschillen tussen toen en nu.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Tweede kans

Voor de meeste deelnemers is Expeditie Robinson een once in a lifetime ervaring. Dit jaar kwam daar echter verandering in. Acht oud-kandidaten krijgen namelijk tóch die tweede kans. Dominique Rijpma van Hulst, beter bekend als Do, was één van de gelukkigen. Ze heeft dan ook geen seconde getwijfeld om haar backpack weer te pakken. "Je bent gek als je niet meegaat. Het is zo tof, zo’n bijzondere ervaring", vertelt ze als we haar spreken. De zangeres deed tien jaar geleden al eens mee aan het survivalprogramma en gaf toen na negentien dagen zelf op. "Daar heb ik altijd spijt van gehad. Ik dacht: het is toch zonde eigenlijk. Wat was er gebeurd als ik was blijven zitten? Ik was fysiek heel sterk toen, maar mentaal toch wel iets zwakker dan nu", legt ze uit. "Je bent nu toch een beetje meer volwassen en dan vraag je je toch af: hoe ver zou ik nu kunnen komen?"

"Waar ik wel een beetje bang voor was, was de groep waar ik in terecht zou komen", gaat Do verder. "De vorige keer had ik een heel leuke groep en je weet toch nooit hoe de dynamiek is binnen zo’n groep. Dat vond ik wel spannend. Het was de vorige keer heel tof en makkelijk, maar gaat dat nu weer zo zijn?" De schrik zat er ook wel even in toen ze haar medekandidaten ontmoette op Schiphol. "Ik dacht holy moly, want tien jaar geleden was ik echt heel fit. Had ik net twee marathons gelopen, dat was nu echt een ander verhaal", lacht ze. "Ik dacht wel echt toen ik al die mensen zag: oké, ik ga nooit winnen. Ik ga nooit winnen van een Loek (Peters, red.) of van een Jay Jay (Boske, red.)."

Ander klimaat

Dit jaar is het survivalprogramma opgenomen in Kroatië. Normaal gesproken vonden de opnames altijd plaats op de Filipijnen, maar dat kon dit jaar niet vanwege corona. De voorbereidingen waren dan ook heel anders dan tien jaar geleden. "Ik heb vooral heel veel opgezocht over eetbare planten, want de vegetatie is heel anders op Kroatië dan op de Filipijnen", vertelt Do. "Ik dacht wel van ja, we hebben daar geen bananen en geen cassave. Het is wel echt een heel ander klimaat, dus je gaat daar wel even wat onderzoek naar doen."

Ook het eiland zelf was heel anders dan dat in de tropen. "Het is allemaal rotsstrand, je hebt geen zandstrandjes. Dus ook geen zandvlooien!", lacht ze. Dat vond de zangers een groot nadeel op de Filipijnen. "Het lijkt dan heel idyllisch dat je daar op zo’n tropisch eiland zit – het is ook fantastisch – maar je wordt helemaal kapotgebeten door de zandvlooien. Je kunt geen minuut blijven zitten. Dat vond ik wel relaxed, dat we dat nu niet hadden."

Kinderen achterlaten

Een ander groot verschil was dat de mom dit keer haar kinderen Jip en Loulou thuis moest achterlaten. Enne, dat vond ze best pittig. "Je gaat er wel vanuit dat je ze dan de volledige tijd van de expeditie niet gaat zien. Ik heb wel geprobeerd dat voor mezelf te blokken vanaf het moment dat ik ging", vertelt ze. "We hebben onze kinderen ook niet te veel ingelicht van 'het zou weleens zo lang kunnen duren', want elke tijdsindicatie die je niet waar kunt maken is heftig."

"Ik heb het gevoel gewoon een beetje geblokt, ik wilde er niet aan denken. Ze zijn zeven en drie, dus ik heb ook maar niet verteld wat ik ging doen. Dat is alleen maar ballast. Voor een kind is een uur soms een dag, ze kunnen totaal geen inschatting maken van hoe lang en tijdsbestek eigenlijk is. Dat maakt het soms ook wel moeilijk." Gelukkig vond de zangeres veel steun bij haar kampgenoten. "Bijna alle oud-deelnemers hebben jonge kids, Loek, Wietze, Saar… En Jay Jay had net een baby hond", lacht ze. "Je kunt elkaar daar ook wel heel erg in ondersteunen op het moment dat dat even nodig is, dat is heel fijn."

Niet opgeven

Naast het gemis van het thuisfront, was "willen winnen" dit keer de grootste uitdaging voor Do. Echter was de concurrentie enorm. "26 deelnemers in totaal. Die moet je wel allemaal naar huis spelen", beaamt ze. Daarnaast wilde de zangeres het vooral mentaal anders aanpakken. "Ik had voor mezelf besloten: ik ga niet opgeven. Dat heb ik de vorige keer gedaan. Als ik dit keer op dag één of twee naar huis moet, dan is het wel omdat iemand anders me wegstemt, niet omdat ik zelf ga", aldus Do. "Dat is een principekwestie. Dat was voor mij vooral de druk die ik erop gelegd had. Dat was nu met twee kindjes wel en uitdaging."

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');