Loiza Lamers over tweede keer Expeditie Robinson: ‘Het was niet alleen maar gezellig’

De expeditie was toch iets minder rooskleurig dan het model zich herinnerde.

Lees ook

In 2018 wist ze nét niet de finale te bereiken in Expeditie Robinson, maar dit jaar krijgt ze een tweede kans. Eenmaal aangekomen in Kroatië kwam Loiza Lamers er toch achter dat het allemaal niet zo rooskleurig was als ze zich herinnerde. Aan Grazia vertelt het model er alles over.

Tweede kans

“Ja, de vorige keer net niet de winst gepakt en daar was ik toch echt wel ziek van”, vertelt Loiza als we haar spreken. Ze was dan ook very happy dat ze een tweede kans kreeg. “Ik had wel even zoiets van: ga ik het een tweede keer doen? Maar dan denk je ook bij jezelf: dit komt niet vaak voor, het is echt once in a lifetime. Dan krijg je voor een tweede keer de kans en je weet niet hoe vaak zich dat aandient, dus dan ga je het gewoon doen”, vertelt ze enthousiast. “Je wordt toch weer fanatiek en dan denk je: misschien zou ik dit keer wel kunnen winnen. Dus toen was er uiteindelijk geen twijfel over mogelijk, dan ga je het gewoon nog een keer doen.”

Hoewel de expeditie zelf dit jaar misschien wel de heftigste ooit is, was het heel gemakkelijk om haar deelname voor een tweede keer te verzwijgen. “Ik vond dat dus makkelijker dit keer. Ik zei gewoon: ik doe mee aan programma”, legt Loiza uit. “En dan zeiden ze: 'Oh expeditie?'. Maar dan zei ik: 'Nee, heb ik al gedaan' en dan denken ze: o ja, dat is ook zo. Vaak dachten ze dan dat ik meedeed aan Wie is de Mol?, dan moest ik vaak lachen en dacht ik: denk maar lekker, want ik doe er toch niet aan mee:”, vertelt ze lachend.

Geromantiseerd beeld

Toen Loiza in 2018 streed om de Robinson-titel was het ook afzien. Toch zijn het vooral de leuke herinneringen die zijn blijven hangen. Ze kwam en dan ook al snel achter dat ze heel beeld van Expeditie Robinson inmiddels wat had geromantiseerd in haar hoofd. “Ik denk dat ik de eerste dag al na een half uur dacht van: oja, dit was helemaal niet zo rooskleurig. Het was helemaal niet alleen maar gezellig”, vertelt het model.

Volgens Loiza zijn de oud-kandidaten ook niet per se in het voordeel. “Ik denk dat het zeker ook wel een nadeel is. Veel mensen denken dat het een voordeel is omdat je al een keer mee hebt gedaan, maar we zijn er wel over uit dat dat niet zo is”, vertelt ze. “Je denkt op een bepaalde manier en het is dan heel anders. Er zijn nieuwe omstandigheden, nieuwe mensen. Dus dan kom je jezelf ook wel tegen. Vorige keer was dat ook zo, maar het is nu helemaal anders.”

Niet voorbereid

Wat ze deze keer het zwaarst vond aan de expeditie? “Hetzelfde als de vorige keer, gewoon het gemis van thuis. Niet je comfort hebben, waardoor je snel moe raakt en toch wel een korter lontje krijgt. En gewoon het feit dat je thuis heel erg mist. Ik vind, ook deze keer, dat je mentaal zwakker wordt en heel erg thuis gaat missen het moeilijkst.”

Op heimwee kun je je niet voorbereiden, maar inmiddels weet Loiza dat dit überhaupt weinig zin heeft. “Ik heb me niet extra voorbereid. Het is zo’n allround programma. Je kunt topfit zijn en je krijgt een proef waarbij dat niet belangrijk is, of je vindt het mentaal veel zwaarder, of het eten is er niet, bij expeditie weet je gewoon nooit waar je instapt. Er zijn zoveel verschillende facetten”, legt ze uit. “Dat wist ik nog van de vorige keer. Het is gewoon gaan, op wilskracht moet je het gaan doen.” You go, Loiza!

Beeld: RTL (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws

Zie ook