Zó maakte Sandra Ysbrandy de zeekraalburgers tijdens Expeditie Robinson

'Krokant aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant', aldus de tv-kok.

Je kunt er niet omheen als je meedoet aan Expeditie Robinson: je krijgt gegarandeerd honger. De kandidaten van kamp Noord waren echter very lucky, want zij hadden Sandra Ysbrandy in hun team. Enne, de tv-kok blijkt van niets een heel culinair gerecht te kunnen maken. Aan Grazia vertelt Sandra hoe ze haar favoriete maaltijd bereidde op het eiland: de zeekraalburgers.

Andere omstandigheden

Dit seizoen is alles anders bij Expeditie Robinson. Zo krijgen acht oud-kandidaten dit jaar een tweede kans en is er maar liefst twee keer per week een aflevering op de buis. Ook is het survivalprogramma voor het eerst niet opgenomen op de Filipijnen, maar in Kroatië. Enne, daar waren de omstandigheden behoorlijk pittig. Het was er niet alleen ontzettend koud, er was ook bijna geen eten te vinden. Toch lukte het tv-kok Sandra Yskrandy om lekkere maaltijden voor haar kamp te bereiden.

“Er was inderdaad niet veel eten, maar ik heb echt mijn best gedaan”, vertelt Sandra als we haar spreken. “Ik stond op een gegeven moment bekend als degene die van niets iets kon maken. Dat is ook wel gelukt. Favoriet was denk ik wel de zeekraalburgers.” Oeh! Dat klinkt behoorlijk culinair voor iets dat je met bij elkaar gesprokkeld eten moet bereiden op een kampvuurtje.

Zeekraalburgers

Die zeekraalburgers waren “echt heel erg lekker” volgens Sandra. Wij waren dan ook very curious hoe je die burgertjes maakt. Gelukkig wilde Sandra het recept met ons delen. “We hebben altijd een pot meel en een pot rijst. Ik maakte dan een deegje van het meel, de rijst kookte ik af en dat ging er dan doorheen. Ik maakte zelf mijn eigen zeezout, dat ging er doorheen en dan ging er nog (heel veel) zeekraal doorheen en de kruiden die ik daar kon vinden”, legt de tv-kok uit. “Daar maakte ik burgertjes van en die bakte ik in olijfolie. Ze waren heerlijk krokant aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant. Het was echt heel erg lekker.” Sounds good!

Verbaasde reacties

Sandra wist niet alleen haar medekandidaten te verbazen met haar gerechten, ook de productie van het programma wist soms niet wat ze zagen. “Ik weet dat zelfs de crew af en toe zat te kijken van: huh?!”, vertelt ze lachend.

De tv-kok stapte dan ook niet helemaal onvoorbereid het vliegtuig in. “Ik had me wel heel erg georiënteerd op wat ik daar aan eetbaar zou kunnen vinden”, vertelt ze. Eenmaal aangekomen op het eiland viel dat echter heel erg tegen. “Maar ik kan inderdaad wel van niets iets maken”, gaat ze verder. “Ik dacht: dat gaat wel lukken. Ik was er niet bang voor van tevoren.”

Beeld: RTL (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws