Robbert Rodenburg over heimwee tijdens Expeditie Robinson: ‘Nooit eerder gehad’

De influencer kreeg met onverwachte gevoelens te maken op het eiland.

Lees ook

Je kunt eindeloos oefenen met vuur maken en balanceren op een balk, maar op het mentale aspect van Expeditie Robinson kun je je niet voorbereiden. Robbert Rodenburg kan hier inmiddels over meepraten. De influencer ontdekte tijdens het survivalprogramma dat hij wel degelijk heimwee heeft. Aan Grazia vertelt hij hoe hij hiermee omging.

Survivalcursus

Het is voor het eerst dat Expeditie Robinson niet op de zonnige Filipijnen zijn opgenomen, maar in het koude Kroatië. Hoewel de omstandigheden dit jaar extremer waren dan ooit, heeft Robbert zich goed voorbereid op zijn expeditie. “Ik ben naar een survivalcursus geweest”, vertelt hij enthousiast als we hem spreken. Dat was echt heel leuk. Daar heb ik heel veel geleerd.”

Lang niet alle kandidaten bereiden zich zo goed voor. Heeft de survivalcursus dan in zijn voordeel gewerkt? “Nou, ik moet zeggen dat ik niet echt het idee heb dat ik er nou enorm veel aan gehad heb”, lacht hij. “Maar er zijn wel een paar dingetjes die blijven hangen waarvan je denkt: oké, goed dat ik dat wist.” Bij onderdelen als vuur maken had Robbert dan ook zeker een voorsprong. “Stel je voor dat de eerste proef vuur maken is en je hebt nog niks kunnen oefenen, dan is het fijn dat je dat al kan.” Enne, drie keer raden wat er in de eerste proef moest gebeuren. Precies, vuur maken.

Heimwee

Hoe goed hij ook voorbereid was op het survivallen, het mentale aspect viel de Open Kaart-presentator zwaar. Op het eiland liep hij dan ook tegen onverwachte gevoelens aan. “Ik denk dat ik er daar voor het eerst achter kwam dat ik een bepaalde vorm van heimwee heb. Dat herkende ik helemaal niet”, vertelt hij. “Ik had het nog nooit gehad, ook niet toen ik vroeger ging logeren bij vriendjes.” Ook tijdens lange reizen heeft Robbert nooit last gehad van heimwee, maar in Kroatië kwam het gevoel toch om de hoek kijken. “Ik merkte eigenlijk voor het eerst dat ik wel heel erg heimwee heb, en ook best wel snel.”

Waar hij heimwee naar had? “Gewoon mijn mensen. Mijn vrienden, mijn familie, de mensen van wie ik hou. Ik ben er daar wel echt achter gekomen dat ik zo ontzettend blij ben met de mensen die ik in mijn omgeving heb en dat ik daar ook niks aan zou willen veranderen. Dat ik stuk voor stuk heel veel van ze hou en ze daar ook heel erg heb gemist.” Ahw!

Niet opgeven

Dat de expeditie niet alleen fysiek zwaar is, maar ook mentaal, is wel duidelijk. Maar hoe ga je daarmee om als je alleen op een eiland zit? “Ik kan best wel snel en goed een knop omzetten voor mijn gevoel”, legt Robbert uit. “Ik heb van tevoren gezegd: ik ga never ever ever ooit opgeven. Ik moest dit van mezelf doen en ik wilde gewoon niet opgeven. Met die instelling ging ik er gewoon in en dan kun je meer hebben als mens dan je denkt”, vertelt hij.

“Ik had heel veel dingen waarvan ik dacht, als je me nu zou vertellen hoe dat eruit zou zien daar en hoe het zou zijn, dan had ik gezegd ‘nee hoor, nee, gaan we niet doen'. Maar als je daar bent, weet je gewoon: ik ben hier vrijwillig, niemand heeft gezegd dat ik dit moet doen, ik doe dit zelf… Dus let’s go!”

Expeditie Robinson is twee keer per week te zien bij RTL 4 en Videoland. Op zondag om 20.00 uur is te zien hoe de deelnemers van kamp noord, kamp zuid en afvallerseiland het ervan afbrengen. Op donderdag om 20.30 uur zien we de oud-kandidaten strijden op tweede kans-eiland.

Beeld: Videoland (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws

Zie ook