Een weekend weg in eigen land: dit zijn de leukste to do’s in Midden-Brabant

48 uur in Brabant: wij vertellen je waar je moet zijn.

Sinds de coronatijd zijn we ons eigen land steeds meer gaan waarderen. Dat is maar goed ook, want er is veel meer moois dan je verwacht. En nee, we hebben het niet over de hotspots in Amsterdam of de vakantie vibes die de Waddeneilanden je geven: wil je genieten van een mini-getaway, dan moet je een bezoek aan Midden-Brabant brengen. Van Oisterwijk tot Hilvarenbeek en Tilburg tot Kaatsheuvel, wij zetten de leukste to do's voor je op een rij.

48 uur in Brabant

Wil je een weekendje weg en natuur combineren met een bruisende stad, of een cultureel bezoekje combineren met een heerlijke fietsroute door de bossen? Dan is Brabant de plek waar je moet zijn. De combinatie natuur en cultuur vind je niet overal, waardoor een getaway in Brabant je absoluut een vakantiegevoel bezorgt.

Van fiets- en wandelroutes over het officiële knooppunten-netwerk over de mooiste paden in Brabant tot aan streekproductenrestaurants en van een bijzonder museum tot aan hippe hotspots in de bruisende stad: het is allemaal nog geen twintig minuten van elkaar verwijderd. En dat allemaal gecombineerd met de typische Brabantse gastvrijheid.

Sprookjesavontuur

Of je nu jong of oud bent, een bezoekje aan Efteling is altijd de moeite waard. Het is het grootste attractiepark van Nederland en heeft naast de meest spannende achtbanen ook tig spectaculaire shows en attracties. Het park bevindt zich middenin de Brabantse natuur en geeft zelfs de mogelijkheid om op het park te verblijven. Je kunt namelijk overnachten in het Efteling hotel of op de vakantieparken Efteling Loonsche Land en Efteling Bosrijk.

Liever niet verblijven in een sprookjesachtige omgeving? Dan kun je ook kiezen om te overnachten in het stunning Guesthouse Hotel. Dit hotel bevindt zich op loopafstand van het park en heeft een unieke daktuin.

Rauwe zone

Vanaf het sprookjesachtige vakantiepark hoef je maar tien minuten te rijden om in het bruisende Tilburg te arriveren. Dat je je in Tilburg goed kunt vermaken, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. In deze bruisende stad kun je héél goed shoppen, vind je ontzettend veel fijne restaurants en is er altijd wel iets te doen.

Wil je de drukte even ontsnappen? Dat doe je in het Stadsbos 013, in de wirwar aan straatjes van het Dwaalgebied of in de rauwe Spoorzone met het uitgestrekte Spoorpark. Of wat dacht je een rondje Piushaven? Hier vind je allerlei fijne terrasjes aan het water.

Maximaal terrassen

Vanaf Tilburg hoef je slechts tien minuutjes te rijden om in het gezellige Oisterwijk aan te komen. In de afgelopen jaren is een drietal horecazaken in Oisterwijk uitgeroepen tot beste café van Brabant, beste cafetaria van het land en mooiste terras van Nederland.

Tel je alle terrasstoelen van de verschillende horecazaken in Oisterwijk – also know as Parel in 't groen – bij elkaar op dan vind je er ruim 6000 zitplaatsen. De place to be is De Lind, te herkennen aan de straat met lindebomen waar je alle terrassen en restaurants vindt. Hier is altijd een plekje vrij voor een heerlijk diner of borrel op het terras.

De natuur in

Niet alleen kent Oisterwijk tig heerlijke terrassen, je kunt hier ook optimaal genieten van de natuur. Oisterwijk is niet voor niets een Parel in 't groen, want met haar prachtige natuur is dit de hotspot voor fiets- en wandelliefhebbers. Je vindt in de Oisterwijkse bossen maar liefst 80(!) prachtige vennen. Ga je iets zuidelijker, dan vind je de meest spectaculaire uitkijkpunten van Brabant.

Dieren spotten

Vanaf Tilburg of Oisterwijk hoef je maar vijftien minuten te rijden om in een compleet andere wereld te stappen. In Hilvarenbeek vind je – natuurlijk – Safaripark Beekse Bergen. Dit wild life safaripark is van flink formaat, dit is namelijk het grootste wild life-park van heel Europa. Je vindt hier wilde dieren middenin de natuur, die je bekijkt vanuit een bus, boot of autosafari.

Nog leuker: je kunt overnachten in Safari Resort Beekse Bergen in een vrijstaande lodge, safaritent of boomhut. Hier word je wakker met uitzicht op de savannes met wilde dieren. Voor kinderen de ultieme plek om de natuur te ontdekken en heerlijk te spelen. Voor de adults een plek om te ontspannen in de weidse natuur. Niet te vergelijken met een drukbezochte dierentuin, dit is een plek waar je echt tot rust kan komen.

Hapje eten

Bij een mini-vakantie in eigen land hoort een goede lunch, uitgebreid diner of ontbijt buiten de deur. In Midden-Brabant vind je tig verschillende restaurants en café's waar je zeker eens een bezoekje moet brengen. Ben je in Tilburg? Breng dan bijvoorbeeld een bezoekje aan RAW en Rooftop Doloris in de Spoorzone of bij Taste in het gezellige centrum van de stad.

In Hilvarenbeek is het Vrijthof een enorme aanrader. Vrijthof werd namelijk ooit bekroond tot het gezelligste dorpsplein van Nederland. Wil je culinair genieten in Oisterwijk? Dat doe je bijvoorbeeld bij Eetcafé De Tijd, Meneer van Eijck, Boshuis Venkraai en De Drie Vennen.

Overnachten in Midden-Brabant

Aangezien je in één dag never alle bezienswaardigheden, wandelroutes en hotspots in Midden-Brabant kunt bezoeken, is het slim om hier een nachtje (of meer) te verblijven. Staat er een bezoek aan de natuur in Oisterwijk op de planning, dan raden we je aan te overnachten in Hotel De Leijhof, KampinaStaete, Landgoed De Rosep, Vakantiepark De Reebok, Streekpark Klein Oisterwijk of Auberge De Hilver.

Verblijf je liever in de buurt van het bruisende Tilburg? Dan zijn Stella Suites, Van der Valk Gilze-Tilburg, Hotel De Druiventros, Ibis Hotel Tilburg en Hotel de Kroon échte aanraders.

Kun jij niet wachten om alle highlights van Midden-Brabant in een weekend te ontdekken? Snappen we. Je vindt nog meer tips, leuke to do’s en informatie via VisitBrabant.

Beeld: VisitBrabant

Laatste nieuws