Unhappy single? Dit is hoe de meeste relaties beginnen volgens de wetenschap

Wacht jij nog op de liefde van je leven? Goed nieuws: misschien hóef je helemaal niet te wachten.

Tuurlijk, we dromen allemaal van love at first sight. Van een romance zoals die van Rose en Jack in Titanic of een relatie net als Carrie en Mr. Big in Sex and the City. Maar de wetenschap bewijst nu dat de meeste relaties helemaal niet met zo'n magische spark beginnen. Nee, romantiek zoek je veel dichter bij huis…

Science says

Blind dates, speed dates, Tinderen, of zelfs een deelname aan een realityshow als Love Island of De Bachelor? Er zijn zoveel manieren om de love of your life te vinden. De een is echter effectiever dan de ander.

Wetenschapper Danu Stinson vertelt bij de Amerikaanse zender CNN over haar onderzoek naar hoe relaties ontstaan. En wat blijkt? Het grote liefde-op-het-eerste-gezicht-moment dat Hollywood ons voorhoudt is één grote leugen. “Een overheersend idee achter daten is dat je iemand ontmoet en er dan zo’n soort elektrisch moment is.” Maar dat blijkt dus voor de grote meerderheid van de mensen niet te kloppen. “Maar als je echt in dat verhaal gelooft, dan is het moeilijk om iets anders voor je te zien”, legt Stinson uit.

Met benefits?

Tijdens Stinsons onderzoek kwam ze er namelijk achter dat veruit de meerderheid van de relaties start als een goede vriendschap. Maar liefst 66 procent van de 1900 ondervraagden gaf aan dat hun relatie begon als vriendschappen die al maanden of zelfs jaren duurden.

En hoewel Stinson deze resultaten had verwacht, had ze niet zien aankomen hóe vaak dit voorkomt. Bovendien waren er over verschillende groepen qua leeftijd en etniciteit ook geen verschillen. “En toch”, schrijft Stinson, “is er maar heel weinig onderzoek naar relaties die voortvloeien uit vriendschappen.”

22 Maanden

Hoe lang zo'n vriendschap meestal duurde? Volgens Stinsons onderzoek ongeveer 22 maanden. Ook good to know: een ruime meerderheid gaf aan niet op zoek te zijn geweest naar een relatie bij het aangaan van een vriendschap. Kortom: wie niét zoekt zal vinden – en waarschijnlijk vind je je nieuwe vlam nog dicht bij huis ook.

Bron: Dingenvoorvrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws