Mascha Feoktistova: ‘Het zou niet uit moeten maken welke maat iemand heeft’

'Ik schommel altijd een beetje in gewicht, maar of ik nu XL heb of tegen een maat M aan zit, ik plaats even makkelijk een foto in badpak of bikini.'

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

Body Positivity

“Body Positivity is een onderwerp dat ik heel belangrijk vind. Maar in plaats van het specifiek te benoemen in mijn posts, geloof ik heel erg in mijn lijf gewoon laten zien. Laatst ging ik naar het Oud & Opnieuw-feestje en toen heb ik in mijn vlog best heftige shots van mezelf in ondergoed getoond. Terwijl ik mezelf insmeerde met glitters, zag je me dubbelgeklapt inclusief alle vetrollen.”

“Mensen reageerden er heel positief op dat ik dit gewoon liet zien. Voor mij is het een manier om te laten zien dat ik mijn lijf accepteer zoals het is, zonder daar uitgebreide uitleg bij te hoeven geven. Ik vind het heel goed dat er vrouwen zijn als Vera Camilla en Mayra Louise, die content maken waarop ze hun lijf laten zien en erbij vertellen dat je trots mag zijn.”

“Voor mezelf vind ik het juist krachtig om er niet over te praten, ik toon gewoon een bikinifoto of kiekje in ondergoed wanneer het me uitkomt, en maak er geen ding van.”

[ont-quote align=”center” caption=”Mascha”]”Ik accepteer mijn lijf zoals het is”[/ont-quote]

Schommelen in gewicht

“Ik schommel altijd een beetje in gewicht, maar of ik nu XL heb of tegen een maat M aan zit, ik plaats even makkelijk een foto in badpak of bikini. Het doet me pijn als ik zie dat vrouwen dat niet durven, omdat ze bang zijn voor wat anderen van hun lijf vinden. Je bent mooi zoals je bent, en het is zo zonde als je door die onzekerheid je eigen plezier laat verpesten.”

“Wat ik lastig vind, is dat wanneer ik een paar kilo ben afgevallen mensen ineens zeggen: ‘O wow, je ziet er nu beter uit dan ooit’. Hoezo, denk ik dan, vind je me minder mooi als ik straks weer vijf kilo aankom?”

“Het zou niet uit moeten maken welke maat iemand heeft, er is altijd wel een reden om een andere vrouw een complimentje te geven. Ik ben de eerste die tegen iemand zegt: ‘Wat zie je er goed uit.’ Iedereen wordt toch zeker blij van een leuke opmerking?”

Geen dieet

“In mijn vlogs en berichten praat ik niet over onderwerpen als afvallen. Sterker nog, ik heb woorden als ‘dieet’, ‘afvallen’ en ‘calorieën’ allemaal geblokkeerd qua comments.”

“Ik had een keer een açai-bowl gemaakt en mensen wilden weten wat erin zat om het zelf te maken. Toen kreeg ik reacties als: ‘Daar zitten wel veel calorieën in’ en: ‘Je hebt echt veel gegeten vandaag.’ Ik vind dat toxic, je weet niet wie er mee leest en wat voor trigger dit voor andere mensen kan zijn. Ik heb op dat moment besloten dat ik hier geen ruimte meer aan ga geven. Ik wil geen platform zijn voor onderwerpen als diëten en calorieën. Klaar ermee!”

Beeld: Nine IJff

Laatste nieuws