Fred van Leer licht tipje van sluier op over nieuw seizoen Drag Race

'Alles is next level!'

We hebben er lang naar uitgekeken na het eerste seizoen van Drag Race Holland, maar dit weekend was het dan eindelijk tijd: de première van Drag Race Holland seizoen twee. Dat wordt weer een heel seizoen genieten van glitter, glamour, kunst en fashion. Grazia mocht host Fred van Leer aan de tand voelen over dit seizoen.

Inclusiviteit

Fred wil meteen duidelijk maken dat de show meer is dan het op het eerste gezicht lijkt. “De magie van Drag Race is dat het in eerste instantie een ongelooflijk cool en mooi showbizzprogramma is, waarbij je echt over the top kan”, vertelt Fred. “In geen enkel programma in Nederland krijg je zoveel glitz & glam, fashion en hysterie bij elkaar.” Maar dat betekent niet dat Drag Race aan de oppervlakte blijft. Fred vult aan: “Het is tegelijkertijd ook een heel urgent programma, vooral in deze tijd. Drag Race draait om acceptatie, inclusiviteit en verbinden.”

De host op hakken legt uit wat hij bedoelt: “Iedereen zegt altijd dat wij zo'n land zijn waar alles geaccepteerd is, maar dat is helaas nog niet overal en altijd zo. Juist in dit programma komen alle kleuren, alle vormen van liefde én vormen van zijn aan bod.” Net zoals in het Amerikaanse origineel zitten in seizoen twee van Drag Race Holland ook enkele deelnemers die bijvoorbeeld buiten de gendernormen leven. Ook doet dit seizoen voor het eerst een transvrouw mee: Vanessa van Cartier.

Ruzie

Fred belooft bovendien dat het seizoen vol zit met drama. “Het zijn heel mooie en soms heftige verhalen die we vertellen. Dit seizoen is weer zo fantastisch; we hebben gegierd, we hebben gehuild, er is ruzie gemaakt, alles zit erin.” En die verhalen, dat is waar het om gaat. “Het draait niet alleen maar om hysterie en het zijn geen mannen in een jurk. Onze kandidaten zijn écht kunstenaars.”

Ook een kunststukje waar we weer naar uit kunnen kijken dit seizoen zijn natuurlijk de looks van Fred zelf. Hij neemt namelijk in full drag plaats achter de jurytafel. Zijn styling is bovendien afkomstig van een bekende naam voor kijkers van het vorige Drag Race Holland-seizoen. Niemand minder dan Miss Envy Peru, winnares van het vorige seizoen, verzorgt namelijk zijn kleding. “Mijn haar, mijn kleding, mijn totale look, alles is next level!

Heftige periode

Voor Fred is dit bovendien een bijzonder heavy periode. Deze maand zal hij namelijk ook te zien zijn in Say Yes to the Dress Benelux, en in Alles uit de Kast. Daarnaast lopen op dit moment de opnames voor het tweede seizoen van Chantals Beauty Camper. “Het was een heftige periode, maar ik kan alleen maar zeggen: het gaat hartstikke goed met mij! En wéér Drag Race mogen doen, is de kers op de taart.”

Beeld: Nick van Ormondt

Laatste nieuws