Kleine woonkamer? Met deze tips kun je ruimte besparen

Aha!

Als je een kleine woonkamer hebt, kan de inrichting best een uitdaging zijn. Want hoe zorg je ervoor dat de zithoek gezellig oogt zonder al te veel bewegingsruimte te verliezen? Welke items kun je het beste weglaten en wat zijn juist handige aankopen voor een kleine kamer? Hieronder lees je zes praktische tips om ruimte te besparen in je kleine woonkamer. Komen ze:

Tip 1: Ga voor een kleine salontafel

Vervang een grote salontafel voor een klein tafeltje met een compact design. Bij voorkeur met een ronde of ovale vorm. Hier kun je veel makkelijker omheen lopen. Een andere handige truc is om een setje van twee kleine salontafels aan te schaffen. Zorg ervoor dat één tafel wat lager is, zodat je ze onder elkaar kunt schuiven als je meer bewegingsruimte nodig hebt.

Tip 2. Hang de tv aan de muur

Een tv-meubel neemt vaak onnodig veel ruimte in beslag. Het is daarom handiger om het televisiescherm aan de muur te hangen met een stevige tv-beugel. Een vaste muurbeugel met slank design zorgt ervoor dat het scherm zo dicht mogelijk op de wand hangt. Als je niet recht tegenover de tv kunt zitten, is een draaibare tv-beugel waarschijnlijk een betere keuze. Hiermee kun je de positie van het scherm aanpassen voor een betere kijkervaring.

Tip 3. Koop een grote bank

Oké, het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een grote bank is echt een goede aankoop voor jouw kleine woonkamer. Eén groot zitmeubel oogt namelijk een stuk ruimtelijker dan meerdere kleine stoelen of banken. Koop een bankstel met een compact design en een losse hocker/poef voor een flexibele opstelling.

Tip 4. Maak optimaal gebruik van de hoogte

Vergeet niet om optimaal gebruik te maken van de hoogte van je woonkamer. Schaf een extra hoge kast aan voor meer opbergruimte of bevestig een paar planken aan de muur. Kies daarnaast voor plafond- en wandlampen in plaats van grote vloerlampen.

Tip 5. Creëer slimme opbergruimte

In een kleine woonkamer is vaak gebrek aan opbergruimte. Gelukkig zijn er een paar slimme trucs om dit probleem op te lossen. Schuif een opbergbox onder de hoge bank, koop een poef met opbergruimte, creëer een handig opbergsysteem aan de muur of vervang het lage tv-meubel voor een hoger dressoir met extra lades.

Tip 6. Hang decoratie aan de muur

Natuurlijk wil je de woonkamer niet alleen praktisch, maar ook sfeervol inrichten. Je kunt eenvoudig ruimte besparen door vooral gebruik te maken van wanddecoratie. Denk aan een grote en opvallende fotowand. Wil je meer groen in de kamer? Hang de plant dan eens aan het plafond of de muur door middel van een plantenhanger.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws