Yes! Eendaagse festivals mogen onder strikte voorwaarden doorgaan

Zo geldt er een maximum van 750 bezoekers.

We hoopten allemaal dat we deze zomer weer als 'vanouds' naar festivals konden gaan. Helaas zette het kabinet onlangs al een streep door de festivalzomer, door alle meerdaagse festivals te verbieden. Vandaag viel het besluit over eendaagse evenementen – en daarover is gelukkig wél goed nieuws te melden. Vanaf 14 augustus mogen die namelijk weer doorgaan. Maarre, daar komen wel allerlei regeltjes bij kijken.

Eendaagse festivals

Festivals die meerdere dagen duren – waarbij op een terrein overnacht wordt – werden vorige week van de planning gehaald. Toen kondigde het demissionaire kabinet aan dat deze festivals tot in elk geval 1 september niet door mogen gaan. Nu is er echter besloten om de eendaagse festivals wél door te laten gaan.

Organisatoren moeten zich hierbij wel aan verschillende regels houden. Zo geldt er een maximum van 750 bezoekers zonder vaste zitplaats. Zij moeten bovendien kunnen bewijzen dat zij gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen overleggen via Testen voor Toegang. Voor dit besluit heeft het demissionaire kabinet weer om de tafel gezeten met het Outbreak Management Team (OMT) om hun advies te vragen.

Naar voren gehaald

Oorspronkelijk zou er pas op 13 augustus een besluit worden genomen. Dit moment is naar voren gehaald, om tegemoet te komen aan wensen van ID&T, een grote evenementenorganisator. Samen met meer dan veertig andere festivalorganisaties spande het bedrijf daarom een kort geding aan.

Nu er vandaag een besluit is genomen, is dat kort geding voorlopig aangehouden. De organisaties hadden laten weten dat zij alsnog naar de rechter zouden stappen als de eendaagse evenementen niet door mochten gaan, maar dat lijkt nu dus niet langer nodig. Of het kort geding inderdaad van de baan is, moet nog blijken.

Daling besmettingen

Het besluit valt in een periode met dalende besmettingen. Na enkele recordweken waarin meer dan 10.000 besmettingen genoteerd werden, is er nu opnieuw een daling ingezet. Op 13 augustus vindt de volgende persconferentie plaats. Dan horen we dus meer over de plannen rond maatregelen en versoepelingen. To be continued.

Bron: Tips en Weetjes, NU.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws