Dit kunnen de 7 oorzaken van een vaginale schimmelinfectie zijn

Vier op de vijf vrouwen heeft weleens last van een schimmelinfectie down under.

Lees ook

Vaginale schimmel komt bij héél veel ladies voor, maar toch wordt er maar weinig over gesproken. Stom eigenlijk, want vier op de vijf vrouwen heeft er weleens last van. Klachten als jeuk, irritatie of afwijkende afscheiding zijn allesbehalve prettig, maar waar komen die problemen eigenlijk vandaag?

Schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans en daarom wordt de aandoening ook wel de Candida-infectie genoemd. Het ontstaat wanneer de natuurlijke zuurgraad in de vagina verstoord is. De klachten bestaan vaak uit jeuk, vaginale afscheiding en pijn bij het plassen. In de meeste gevallen is een schimmelinfectie gemakkelijk te behandelen met een crème of tablet van de drogist. Soms is er ook sprake van een terugkerende infectie. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

1. Antibiotica

Antibiotica bestrijdt helaas niet alleen stoffen die het lichaam aanvallen, maar ook lichaamseigen bacteriën. De lactobaciliusbacterie speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de natuurlijke zuurgraad van de vagina. Door gebruik van antibiotica wordt deze bacterie onbedoeld bestreden, waardoor de zuurgraad uit balans raakt en een schimmelinfectie kan ontstaan.

2. Medicatie

De meeste drogisterijen verkopen allerlei verschillende middeltjes om Candida-infecties mee te behandelen. Heb je last van een schimmelinfectie die steeds blijft terugkeren? Dan kan het zijn dat je het verkeerde medicijn gebruikt. ”Niet alle schimmeldodende medicijnen werken voor elke soort gist”, zo legt de Amerikaanse gynaecoloog Craig Salcido uit aan Huffington Post. ”Als je infectie steeds terugkomt, is het tijd om naar een dokter te gaan. Let ook op dat je de volledige behandelingskuur moet afmaken. Ook als de symptomen eerder verdwijnen”, waarschuwt hij.

3. Van zeep tot glijmiddel

Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door alles wat de natuurlijke zuurgraad van je vagina aantast. Zo kunnen onder andere glijmiddel, zeep, condooms en sperma een infectie veroorzaken.

4. Hormoonschommelingen

Ook een verandering in je hormoonbalans kan de oorzaak zijn van een schimmelinfectie. Deze verandering ontstaat bijvoorbeeld door het gebruik van anticonceptie, tijdens de overgang of wanneer je in verwachting bent. Ook als je last hebt van psychische klachten als stress, kunnen je hormonen flink in de war raken. Dit kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van een schimmelinfectie.

5. Zweterige sportkleding

Ben je na het sporten vaak te moe om meteen onder de douche te springen? Begrijpelijk, maar toch is het verstandig om wel gelijk te douchen. Wanneer je namelijk te lang in je warme, zweterige sportkleding blijft rondlopen, verhoogt dit de kans op een candida-infectie. ”Warmte en vocht zijn een voedingsbron voor gist”, legt Salcido uit. ”Daarom is bezwete sportkleding een broedplaats van infecties.” Wil je dit vermijden? Dan doe je er goed aan loszittende katoenen sportkleding te dragen tijdens het sporten en je direct na je work-out om te kleden.

6. Ziekte

In een zeldzaam geval kan een candida-infectie veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening of ziekte. ”In principe kan dit alles zijn waardoor het immuunsysteem al dan niet tijdelijk minder goed werkt. Van hiv tot chemotherapie en diabetes”, zegt Laurence Gerlis, eigenaar van medische klinieken in Engeland, tegen Huffington Post. ”Wanneer je weerstand laag is, ben je gevoeliger voor vaginale schimmel.”

Bron: Dingen voor Vrouwen, Huffington Post, Gezondheidsplein | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook