Tripje naar het buitenland op de planning? Zó werkt het reizen met een PCR-test

Een PCR-test doe je gemakkelijk bij de spoedteststraat in Utrecht.

Op de bonnefooi naar het buitenland vertrekken? Dat zit er in de zomer van 2021 nog even niet in. In ieder land gelden verschillende coronaregels en om een ander land te betreden heb jij vrijwel altijd een negatieve PCR-test nodig. Wij leggen je uit hoe op reis gaan met een PCR-test precies werkt, wat de regels zijn per land en waar je je gemakkelijk kunt laten testen.

PCR test

Kort gezegd: een PCR-test is een methode van testen waarmee aangetoond kan worden of jij bent besmet met het coronavirus. Met een lange wattenstaaf wordt een monster genomen van het neusslijm, welke vervolgens in het laboratorium op moleculair niveau wordt getest op de aanwezigheid van SARS-CoV-2.

Een negatieve uitslag? Daarmee laten we zien dat we niet besmet zijn. Heb je een positieve uitslag? Dan moet je volgens richtlijnen van het RIVM direct in isolatie. Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, vereisen veel landen van inkomende reizigers een negatieve testuitslag van een PCR-test. Er gelden ook regels omtrent hoe oud die testuitslag bij aankomst maximaal mag zijn. Dat kan bijvoorbeeld tussen 24 en 72 uur zijn.

Hoe werkt het eigenlijk?

Een PCR-test wordt in Nederland eigenlijk altijd afgenomen via de neus. Bij een commerciële coronatest wordt de test bij je afgenomen door een zorgprofessional. De beste manier om je te laten testen is bij een coronateststraat. In een teststraat kun je namelijk met de auto komen (en blijven zitten) en wordt de test afgenomen terwijl je in de auto zit. Deze wijze van testen is veilig omdat je niet in een wachtruimte met andere mensen je beurt hoeft af te wachten.

Je maakt online een afspraak en komt vervolgens op de geplande tijd aanrijden. Vervolgens rijd je binnen 5 minuten weer weg. De uitslag van de test volgt per email.

Tripje naar het buitenland

Veel landen vragen momenteel aan reizigers een negatieve testuitslag van een PCR-test. Voordat je op pad gaat moet je dus een coronatest afgenomen hebben. Hoewel testen bij de GGD gratis is, krijg je bij een negatieve uitslag niet altijd even snel een reiscertificaat. Daarom is het slim om de PCR-test voor het reizen af te laten nemen bij een commerciële dienstverlener, zoals de Spoedteststraat in Bunnik Utrecht of Schiphol Amsterdam. Bij een negatieve testuitslag krijg je namelijk enorm snel een reiscertificaat welke op jouw naam staat. Dit certificaat zal bij vertrek en/of aankomst in het land waar je naartoe reist gecheckt worden.

Elk land maakt haar eigen regels omtrent coronatesten. In sommige landen mag je alleen een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 48 uur oud is, in andere landen is dat bijvoorbeeld 72 uur. Het is daarom erg belangrijk dat je zelf je onderzoek doet naar de geldende regels in het land waar je naartoe reist. Ook als je terugvliegt naar Nederland is het noodzakelijk om een negatieve PCR-test te kunnen laten zien. Je hebt dus zowel te maken met de regels in Nederland als in het buitenland. Blijf op de hoogte van huidige regels door de overheidssite van de betreffende landen regelmatig te bekijken.

Test afnemen vlak voor vertrek

Als je gaat reizen, check dan wat de regels zijn omtrent de negatieve uitslag van een PCR-test. Hoe lang geleden mag de test maximaal zijn genomen bij aankomst in het betreffende land? Deze informatie heb je nodig om op het juiste tijdstip in Nederland een afspraak te maken voor je PCR-test. Houdt er ook rekening mee dat het soms 24 uur kan duren voordat je uitslag krijgt. De meeste aanbieders hebben echter ook een spoedtest optie waarmee je de uitslag op dezelfde dag krijgt.

Check daarnaast ook wat de eventuele quarantaine vereisten zijn in het land waar je naartoe reist. Bij aankomst in het land moet je de negatieve uitslag van je PCR-test zien aan geautoriseerd douanepersoneel. Let wel goed op! Corona-regelgeving kan ontzettend snel veranderen. Het kan dus zomaar dat een land ineens haar grenzen sluit. Ook is het mogelijk dat een land van code oranje naar rood gaat. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van het huidige reisadvies en de coronaregels in het land waar je naartoe reist. Hoewel reizen momenteel zeker niet onmogelijk is, vereist het wel meer voorbereiding dan voorheen. Good luck!

Bron: Lonely Planet | Beeld: Pexels

Laatste nieuws