Aha: dít wist je nog niet over serums 

Drupje hier, drupje daar.

Of je nu last hebt van fijne lijntjes, een doffe teint, pigmentvlekken of rode plekken: voor elk huidissue is er wel een serum te vinden. Maar hoe weet je nu in dat enorme aanbod welke je moet hebben? Waar moet je op letten? En hoe vaak moet je ’m aanbrengen? hannah huidcoach Marielle Eggenkamp geeft advies.

Waar gebruik je serum voor?

“Een serum is een huidverbeteringsproduct met een hoge concentratie aan werkstoffen. Je hebt hier minder van nodig dan van een crème. Een dag- of nachtcrème heeft over het algemeen vaak een brede doelgroep. Het wordt door veel mensen gebruikt en is echt bedoeld als dagelijkse voeding voor je huid. Bij het gebruik van een serum wordt juist naar een specifiek huidprobleem toegewerkt. Denk bijvoorbeeld aan pigmentvlekken, droogte of bindweefselverlies. Voor elk huidissue is er wel een serum. Maar je kunt ook inspelen op de seizoenen. In de zomer is het slim om bijvoorbeeld te letten op herstel na de zon. Kies voor een serum, nadat je goed weet wat je huid nodig heeft. Een specialist kan je hierbij helpen.”

Hoe vaak kun je een serum gebruiken?

“Dat kan dagelijks, en zelfs tweemaal per dag. Maar kijk altijd hoe je huid hierop reageert en stem je serum af op je huidtype. Het kan bijvoorbeeld zijn dat als je een heel sterk serum met rijke ingrediënten aanbrengt, je gezicht daarop kan reageren. Vitamine A – zeker als die hoog gedoseerd is – is best een pittig goedje. Heb je van jezelf een dunne, gevoelige reactieve huid dan kun je bij dagelijks gebruik bultjes of irritaties krijgen. Eigenlijk geeft je huid hiermee aan dat je een overdosis van het ingrediënt gebruikt. Dan is het slimmer om het serum niet elke dag, maar bijvoorbeeld twee keer per week te gebruiken. Dit betekent overigens niet dat je een allergische reactie hebt. Een allergie herken je eigenlijk altijd meteen. Je huid reageert direct na gebruik en je krijgt last van jeuk en zwelling.”

Hoe breng je nu het beste een serum aan?

“Wil je echt rendement uit je product halen, zorg dan dat je huid van tevoren goed gereinigd is en gebruik daarna een lotion, zodat je huid echt schoon en good to go is. Doe af en toe eens een peeling, zodat je huid de werkstoffen uit het serum beter kan opnemen. Breng na de peeling een warmtekompres aan op je gezicht voor één à twee minuten. Maak een gastendoekje nat en leg ’m even in de magnetron, zodat deze goed warm wordt. Hoe warmer je huid, hoe beter die werkstoffen kan opnemen want dan is je huidtransport hoger. Doe een paar druppels van je serum door je dag- of nachtcrème of breng ’m alleen aan en neem de tijd om ’m lekker in te masseren zodat de werkstoffen goed kunnen intrekken.”

Moet je na een serum nog een dag- of nachtcrème aanbrengen?

“Vaak wel. Dat komt omdat de gemiddelde Nederlander een vrij droge huid heeft. Een serum alleen bevat niet genoeg vetten, dus voor het gevoel willen mensen daar nog een product overheen en dat kan natuurlijk prima. Producten stapelen, zeker als je ze op elkaar afstemt, is alleen maar bevorderend voor je huid. Als je een serum in de ochtend gebruikt, is het vooral belangrijk om een crème met zonbescherming eroverheen aan te brengen. Dat is echt mijn gouden tip als je huidveroudering wil tegengaan. En dan niet alleen een SPF met UVB, maar vooral met een goede UVA. Dit herken je aan het UVA-symbool op de verpakking. UVA heeft een heel lange golflengte en die gaat zelfs door je hele tweede huidlaag heen. UVB niet, die gaat niet verder dan je opperhuid. Bovendien is UVA er altijd, zodra het daglicht is. Dus ook als het bewolkt is of regent, en het komt ook gedeeltelijk door glas heen – tot wel anderhalve meter. Smeer dus overdag na je serum altijd met zonbescherming.”

Kun je te veel serum gebruiken?

“Echt te veel is bijna onmogelijk. Je huid heeft bepaalde transportmogelijkheden en als je besluit om een kwart van het flesje op je gezicht te smeren, dan wordt het gewoon niet meer opgenomen. Maar echt een reactie krijg je daar niet direct op. Dat komt pas als je een paar dagen achter elkaar te veel serum aanbrengt.”

Hoe weet je nu of het echt een goed serum is dat je koopt en dat het niet alleen loze beloftes zijn? Er zijn nu zo veel soorten te koop.

“Een serum is geen beschermde term. Een fabrikant kan ook besluiten om zijn product in een kleiner flesje te stoppen, dit duurder te maken en ’m als een serum te verkopen. Er zijn dan ook flink wat serums op de markt die niet zo hoog gedoseerd zijn als de fabrikant je wil doen laten geloven. Check bij aanschaf vooral eerst de ingrediëntenlijst. Vaak staan daar geen percentages achter, maar je kunt wel checken hoeveel werkstoffen hierop staan.”

“Wil je bijvoorbeeld een serum met vitamine C kopen en bungelt vitamine C helemaal achteraan de lijst terwijl er veel andere ingrediënten inzitten, dan is dat geen goed teken. In principe geldt dat alles wat achteraan de lijst staat, het minst in een product aanwezig is. Alhoewel: heb je nu een serum in je hand met sowieso geen hele waslijst aan ingrediënten dan gaat dat niet op. Niet al te veel ingrediënten is vaak een goed teken, het product bevat dan vaak alleen actieve werkstoffen.”

Is er nog iets waar je als huidcoach extra oplet bij aanschaf van een serum?

“Sommige merken stellen dat een serum kleinere deeltjes van bepaalde werkstoffen bevatten, zodat het beter wordt opgenomen door je huid. Maar dat is echt een marketingtruc. Stoffen hebben een bepaalde moleculaire structuur en je kunt niet zeggen: ‘O, ik maak die vitamine E iets kleiner, zo wordt het beter opgenomen door de huid’. Een werkstof bevat altijd al de kleinste deeltjes, want je kunt ze niet kleiner maken dan ze zijn. Trap hier dus niet in.”

Waar moet je ook op letten bij het kopen van een serum?

“De verpakking. Die moet het liefst lichtdicht zijn, oftewel: niet doorzichtig. Licht zorgt ervoor dat alle antioxidanten en werkstoffen in een serum – en zeker vitamine A – minder goed werken. Mocht je nu wel een serum hebben in een flesje van helder glas, dan is er ook geen man overboord. Bewaar je product alleen wel in de verpakking en zet ’m op een donkere plek in een dicht kastje of la. Zo blijft je serum goed. Daarnaast werken veel merken met een speciaal ‘melkachtig’ glas om het serum te beschermen.”

Welke veelgemaakte fout maken vrouwen bij het gebruik van een serum?

“Wat ik vooral veel zie, is dat vrouwen heel zuinig zijn met hun serum. Ze willen er lekker lang mee doen, maar gebruiken te weinig om resultaat te zien. Vervolgens denken ze: o, dit serum werkt dus niet. Terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Hoe je weet of je voldoende serum aanbrengt? Mijn tip: je moet voelen en zien dat je serum op je gezicht zit. En nee, je pipetje hoeft echt niet helemaal vol te zitten. Kijk bijvoorbeeld of je een glansje op je huid ziet als je in de spiegel kijkt, of veeg met je vingers over je huid en voel dat de olie erop zit, dan zit je goed.”

Bron: Grazia (Babette Dessing) | Beeld: iStock

Laatste nieuws