Soundos openhartig over online haat

'De dag dat iedereen je leuk vindt, is de dag dat je je zorgen moet gaan maken.'

Lees ook

Denk je aan Soundos El Ahmadi, dan denk je ongetwijfeld aan haar uitgesproken personality en haar aanstekelijke lach. Waar veel mensen dol zijn op de actrice en comédienne, krijgt ze ook veel haat over zich heen. In de nieuwste Grazia vertelt Soundos wat dit met haar doet.

Seksisme

Volgens Soundos legt de maatschappij te veel druk op vrouwen. Voor een bepaalde leeftijd moet je getrouwd zijn en moet je aan kinderen beginnen. Maar ben je getrouwd en heb je kinderen? Dan is het nog niet goed. “Er ligt sowieso veel druk op alle vrouwen, ook op diegenen die wel huisje-boompje-beestje hebben, zoals ikzelf”, vertelt de actrice. “Nadat ik een kind kreeg, stond ik na drie maanden alweer bij Comedytrain op het podium.” Daar kreeg ze de nodige reacties van mannelijke collega's. “'Wat doe jij hier?' 'Waar is je baby?' En: 'Moet jij niet naar huis, je hebt toch een kind?' Het is nooit goed, alsof je als moeder geen leven meer mag hebben of mag genieten van een leuke avond. Stel je voor dat je eens aan jezelf denkt omdat je daar uiteindelijk een leukere moeder van wordt.”

Soundos ziet dan ook dat er nog veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen zijn. “Als ik als vrouw hard lach, ben ik een labiel, gek wijf dat aandacht wil”, weet ze te vertellen. “Mensen worden ook vaak boos als ik zeg dat ik van mezelf houd. Heel krom is dat, want we proberen onze dochters te leren dat ze van zichzelf moeten houden. Maar als je als volwassen vrouw uitstraalt dat je dat doet, roepen mensen: 'Waarom is zij zo blij met zichzelf?' Of ze noemen me stom, lelijk, dik of oud.” Soundos zelf vindt dat te debiel voor woorden en trekt zich er gelukkig maar weinig van aan. “Ik vind mezelf geweldig en hartstikke knap, ik ben ontwikkeld, ik werk hard en ben een leuke moeder. Of de rest dat ook vindt, kan me niet zo veel schelen.” You go, Soundos!

Online haat

Het is duidelijk dat Soundos een gevalletje 'you either love her or you hate her' is, een tussenweg lijkt er nauwelijks te zijn. “Dat komt doordat ik geen middelmatig persoon ben”, weet ze te vertellen. “De dag dat iedereen je leuk vindt, is de dag dat je je zorgen moet gaan maken. Ik ben niet voor iedereen, en dat hoeft ook niet. Wat alleen het probleem van deze tijd is, is dat mensen denken dat hun individuele mening de absolute waarheid is.”

Enne, mensen willen hun mening maar al te graag verkondigen. Ook aan het adres van Soundos. “De haatberichten komen met vlagen”, vertelt ze. “Als ik ze lees, denk ik meestal: ach lieverd, dit heeft zo niets met mij te maken; volgens mij is die persoon gewoon heel ongelukkig. Ik heb zelf namelijk nog nooit de behoefte gehad om iemand online te melden dat ik hem of haar stom vind.” Af en toe is Soundos wel benieuwd wie zulke berichten nou stuurt. “Dan bekijk ik zo'n profiel en zie ik daar staan: 'yoga, liefde, moeder van drie kinderen', en moet ik erg lachen.”

Benieuwd naar het hele interview met Soundos, waarin ze onder andere vertelt over haar nieuwe film Meskina? Je leest 't in de nieuwste Grazia. Morgen in de winkel!

Bron: Grazia (Jill Waas) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook