Love Islands Yasmin en Rosa ondernemen actie tegen cyber bullying: ‘Het gaat te ver’

De twee willen meer aandacht besteden aan online pestgedrag.

Lees ook

Een deelname aan Love Island bracht meer teweeg dan Rosa en Yasmin ooit hadden verwacht. De comments op social media gingen door het dak en dit bezorgde de twee zowel positieve als negatieve reacties. De impact van social media was zó groot dat de twee besloten hier iets mee te doen. Aan Grazia vertellen Rosa en Yasmin hun verhaal.

Verschillende reacties

Hoewel Rosa en Yasmin sinds hun deelname aan Love Island elkaars besties zijn geworden, zit er veel verschil tussen de twee. Rosa werd door de kijkers van het programma tot favoriete deelnemer bekroond, terwijl Yasmin werd overladen met kritiek. Eenmaal in Nederland ontplofte de telefoon van zowel Yasmin als Rosa en dit had een behoorlijke impact op hun leven.

De twee besloten hun krachten te bundelen om samen iets op te zetten. Yas en ik zijn het levende bewijs dat positieve en negatieve reacties op social media meer doen dan je denkt. Mensen begrijpen niet wat voor impact het heeft op iemand zijn leven”, begint Rosa haar verhaal. “Ik werd overladen met lieve berichtjes op Instagram, terwijl Yasmin het levende bewijs is dat het ook anders uit kan pakken.”

Cyber bullying

Het pesten op social media is tegenwoordig een serieus probleem. Vanachter je scherm is het makkelijk om de meest lelijke dingen te schrijven of te delen, maar de impact die het op een persoon heeft wordt niet in beeld gebracht. “Je mag een mening geven, maar je kunt ook onaardig zijn”, legt Rosa uit. Waarop Yasmin aanvult: “De impact van social media is gewoon heel heftig.”

Het ging bij Yasmin zelfs zo ver dat zij haar vrienden en familie in bescherming moest nemen. Op Twitter, TikTok en zelfs speciale Facebook-groepen werd Yasmin door het slijk gehaald en dat gingen ook haar vriendinnen niet in de koude kleren zitten. “Vriendinnen hadden thuis al tegen elkaar gezegd: ‘Als Yas eruit komt (uit Love Island, red.) dan moeten we voor haar klaar staan’, dat had zo’n impact op mij.”

Gelukkig werd Yasmin door haar vriendinnen en familie goed opgevangen en heeft ze een harde kern waardoor ze deze negativiteit kan weerstaan. “Maar dit heeft helaas niet iedereen. Sommige mensen plegen zelfs zelfmoord door online pestgedrag, dus het is echt een serieus probleem waar iets aan gedaan moet worden.”

Toekomstplannen

Wat Rosa en Yasmin precies voor ogen hebben? “Online pestgedrag moet gewoon hot topic worden”, begint Yasmin. “Het is ons plan om meer awareness te creëren van wat positieve en negatieve reacties met je doen.”

Het plan om meer aandacht te creëren voor zowel positieve als negatieve aandacht op social media ligt dan ook op tafel. Het is belangrijk dat zowel jong als oud weet dat reacties op social media meer kwaad doen dan je denkt. “Onze doelgroep is eigenlijk heel breed. Van jong tot oud is het belangrijk om te weten wat cyber bullying met iemand kan doen”, roept Rosa.

Beeld: Videoland

Laatste nieuws

Zie ook