Nikkie de Jager over coming-out op school: ‘Hun blik veranderde toen ik het vertelde’

In haar nieuwste YouTube-video doet Nikkie openhartig haar verhaal.

Lees ook

Op zowel de basis- als de middelbare school beleefde Nikkie de Jager haar coming-out. In deze periode kreeg de beautygoeroe veel steun, maar beleefde ze ook veel lastige momenten. In haar nieuwste YouTube-video vertelt Nikkie er openhartig over.

Coming out

Op haar eigen YouTube-kanaal vertelt Nikkie in haar serie Pride with NikkieTutorials over haar coming-out op zowel de basis- als de middelbare school. Zo legt ze uit dat mensen op haar basisschool haar kenden voordat ze “de Nikkie werd die ze vandaag de dag is” en dat mensen niet altijd even begripvol waren.

“Omdat mensen mijn transitie van dag tot dag zagen gebeuren, waren de meesten heel begripvol. Niet iedereen, maar de meeste mensen wel. Ouders van kinderen hadden vaak wel een mening”, begint Nikkie in haar video.

Deadname

Nikkie vertelt in het bijzonder over een van haar juffen van de basisschool. “Juffrouw Juliëtte bekommerde zich echt om mij. Als ze zag dat mensen me pestten, greep ze altijd in en nam ze het voor me op. Zij was er altijd voor me.”

Helaas waren niet alle leerkrachten zo begripvol, aangezien een van haar docenten haar deadname na haar coming-out gebruikte. “Als je transgender bent, heb je een hekel aan die naam, want je haat alles wat ermee te maken heeft: je lichaam, alles.”

Middelbare school

De switch van de basis- naar de middelbare school maakte alles niet makkelijker. Opnieuw moest Nikkie haar coming-out delen met haar klasgenoten, waar ze naar eigen zeggen een slimme manier voor bedacht. Zo vertelt Nikkie dat ze een presentatie gaf over transgenders, waarna ze vertelde dat zij zichzelf identificeerde met de mensen waar ze zojuist over had gesproken.

“Je ziet dat de manier waarop ze naar je kijken verandert”, vertelt Nikkie geëmotioneerd. “Hun blik veranderde toen ik het vertelde. Heel lastig, want je voelt dat hun mening over je anders is nadat je het hebt verteld.”

Speciaal voor de mensen die in eenzelfde situatie zitten heeft Nikkie dan ook een belangrijke boodschap. “Zullen er pestkoppen zijn? Absolutely, die waren er bij mij ook. Maar het is aan ons om vol te houden. Er zullen dagen zijn die verschrikkelijk voelen. Die tunnel is misschien heel lang, maar er is licht aan het einde.”

Bron: YouTube (NikkieTutorials) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook