Waarom minder suiker eten goed is voor je lichaam

Wij leggen het je uit!

Suiker is slecht voor je. Dat wordt vaak genoeg gezegd, maar hoezo is dat nou eigenlijk? We eten veel meer suikers dan nodig en dat komt doordat er in enorm veel producten suiker wordt toegevoegd. Het zorgt voor pieken in ons bloedsuikerspiegel, wat niet goed is voor ons energielevel. Veel mensen proberen daarom gezonder te eten en suiker te vermijden, maar dat kan nog best lastig zijn.

Verslaafd aan suiker

We zijn allemaal gek op suiker. Vaak eten we onbewust producten die veel suiker bevatten, waardoor we deze deze suiker craving nog meer voeden. Bij het eten van suiker wordt het stofje dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt ook wel voor een geluksgevoel. Het voelt hierdoor alsof we suiker steeds meer nodig hebben. Je eet het als je je verveelt, maar krijgt ook trek in zoete dingen wanneer je een poosje geen suiker op hebt.

Velen zullen het herkennen: wanneer je veel suiker eet, voelt het elke keer alsof je nog één zoetigheidje moet eten. Dit gevoel komt snel weer en als je stopt met het eten van suiker, wordt het gevoel nog sterker. Een suikerverslaving is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen zeggen er ervaring mee te hebben. Daarom zijn er steeds meer mensen die ‘afkicken’ van suiker door geen of bijna geen suiker meer te eten.

Wat suiker met het lichaam doet

Suiker is niet altijd slecht voor je, maar het eten van vele hoeveelheden suiker wel. Het bevat vaak veel calorieën en kan er daardoor makkelijk voor zorgen dat je aankomt. Daarbij biedt suiker veel energie in een korte periode. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel pieken krijgt. Deze piek zorgt voor een ‘suikerhigh’, maar een daling kan ook weer voor een energiedip zorgen. Na deze piek heeft je lichaam weer extra energie nodig en krijgt het dus weer zin in suiker. Naast energie bevat suiker geen andere voedingsstoffen, zoals vitamines.

Wanneer je suiker eet, wordt het hormoon insuline aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat het bloed uit de suiker wordt gehaald en aan de cellen in het lichaam wordt gegeven. Bij te veel suiker kunnen de cellen immuun worden voor de te grote hoeveelheid insuline. Vervolgens wordt deze insuline opgeslagen als vet. Suiker kan nog meer effecten hebben op het lichaam. Je kan last krijgen van eetbuien, hoofdpijn, slecht slapen, moeheid, hyperactiviteit, puistjes en slechte tanden.

Minder suiker eten

Om deze suikerdip te voorkomen kun je suikervrij eten of de hoeveelheid suiker sterk verminderen. De grootste verandering om minder suiker binnen te krijgen is door geen frisdrank meer te drinken. Vaak is dit namelijk de manier waarop mensen de meeste suikers binnenkrijgen. Je eet namelijk niet minder, terwijl je wel veel suiker al opdrinkt. Om van je craving naar suiker af te komen kan je dus het beste beginnen met minder frisdrank drinken, maar je kunt ook een poos al het suiker laten liggen om te zien hoe je je voelt.

Laatste nieuws