Nederlandse modeontwerper Claes Iversen wint belangrijke prijs

De modeontwerper heeft vandaag een award in ontvangst mogen nemen.

Lees ook

Een bijzondere dag vandaag voor Nederlands-Deense modeontwerper Claes Iversen. De modeontwerper heeft namelijk het tiende Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst mogen nemen. In het Felix Meritis in Amsterdam ontving hij traditiegetrouw de welbekende wisseltrofee van Prins Berhnard Cultuurfonds-directrice Cathelijne Broers.

Award

Voor Claes is de erkenning van deze award onbetaalbaar. “Een enorme schouderklop voor mijn werk. Ik ben heel blij en dankbaar om als tiende ontvanger deze award in ontvangst te mogen nemen. Het is een mooie, maar ook zware branche om je als zelfstandige in staande te houden, deze prijs creëert ruimte. Ik ga het zorgvuldig besteden om mij verder te ontwikkelen”, aldus de ontwerper.

Ook directrice Cathelijne Broers is blij met Claes als winnaar. “We zijn blij dat we met hulp van een buitengewoon trouwe en gulle schenker en in samenwerking met de Dutch Fashion Foundation al tien jaar het Cultuurfonds Mode Stipendium kunnen uitreiken. Samen vormen we al tien jaar een stabiele stimulerende factor in het Nederlandse modeveld. De prijs stelt een ontwerper in staat zich creatief én zakelijk verder te ontwikkelen. We zijn trots bij te dragen aan een lange traditie van modevormgeving in Nederland.”

Opvolger

Het Cultuurfonds Mode Stipendium is al sinds 2011 een belangrijke prijs in de modewereld. De award is voor buitengewoon getalenteerde en gevordende Nederlandse modevormgevers en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000,- en een wisseltrofee ontwoerpen door Atelier Ted Noten. Onder meer Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), en Erik Frenken (2019) wonnen eerder de prijs.

Ook Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, vindt Claes een terechte opvolger: “Claes Iversen heeft een lang en schijnbaar zelfverzekerd pad bewandeld, waarin nooit een marketingstrategie leidend is geweest, maar het voortdurende onderzoek naar het eigentijdse wezen van modevormgeving. Tegen de stromingen van de tijd in, met stille elegantie en vastberadenheid, bleef het sublimeren van het eigen vakmanschap, en het dienen van de vrouw, centraal staan.'

Carrière

Claes Iversen (1977) is oorspronkelijk van Deense afkomst, maar woont al jaren in Nederland. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2008 behaalde hij zijn masterdiploma aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, met een collectie die hij toen showde tijdens Paris Fashion Week.

In 2018 vierde hij zijn tienjarig jubileum als ontwerper met een jubileumcollectie bij het Nationale Opera & Ballet. Claes heeft zich ontwikkeld tot een ontwerper van meer dan alleen mode. Hij uit zich graag in verschillende kunstvormen en exposeerde in 2019 zijn eerste collectie schilderijen. Vanuit zijn ateliers in Amsterdam werkt Iversen aan zijn couture, schilderkunst en interieurontwerp.

Laatste nieuws

Zie ook