Deze versoepelingen gaan in vanaf zaterdag 5 juni

Vandaag was er weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Lees ook

Eerder deze week klonken er al hoopvolle berichten over versoepelingen van de coronamaatregelen. Demissionair ministers Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben nu bekendgemaakt welke regels er vanaf zaterdag 5 juni precies worden aangepast.

Bezoekers thuis

Meer bezoek ontvangen thuis: het kan weer. Het advies is bijgesteld van maximaal twee personen per dag naar maximaal vier personen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee. Ook buiten wordt de groepsgrootte uitgebreid. In de buitenlucht mag je vanaf zaterdag 5 juni met vier personen samenkomen, maar wel op anderhalve meter afstand van mensen buiten je huishouden.

Musea, theaters, bioscopen

Dierentuinen en pretparken zijn sinds kort weer open, maar nu kunnen ook musea, theaters, bioscopen en andere culturele instellingen aan dit rijtje worden toegevoegd. Please note: dit is wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je een gezondheidscheck doen en van tevoren reserveren. Ook geldt er een maximumaantal personen in de zalen.

Horeca

Een drankje op het terras was de afgelopen tijd niet altijd even aantrekkelijk met de lage temperaturen en hoosbuien. Vanaf volgende week is het thankfully ook mogelijk om binnen te eten of een drankje te bestellen bij restaurants en cafés. En als het wél mooi weer is, kunnen we ook nog eens langer op het terras zitten. De openingstijd van de horeca wordt namelijk verruimd tot 22:00 uur. Momenteel sluit de horeca nog om 20:00 uur.

Recreatie en wellness

Je kunt ook weer een dagje naar de sauna of ander wellnesscentrum boeken. Recreatie-instellingen openen vanaf 5 juni namelijk hun deuren weer. Casino's en spellocaties vallen hier trouwens ook onder. Wel moet je een reservering hebben, een gezondheidscheck doen en rekening houden met de maximaal toegestane groepsgrootte in binnenruimtes.

Sporten

Zwoegen in de sportschool kan sinds vorige week weer. Volwassenen mogen vanaf 5 juni ook weer in groepen van maximaal 50 personen sporten. Wedstrijden zijn alleen toegestaan voor jongeren tot 17 jaar en zonder toeschouwers.

We moeten wel een slag om de arm houden. Mochten de besmettings- en ziekenhuiscijfers volgende week toch weer de verkeerde kant op gaan, dan bestaat de kans dat er een streep door de versoepelingen wordt gezet. Mark Rutte noemde dit scenario in de persconferentie echter ‘onwaarschijnlijk’. Fingers crossed!

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook