Ready for summer: maak een bohemian tuin met déze tips

Een tripje naar Ibiza is met een bohemian tuin helemaal niet nodig.

Lees ook

Geniet jij ook altijd zo van die bohemian sfeer op het magische Ibiza? Dit jaar hoef je niet naar het eiland af te reizen om diezelfde hippie vibes te voelen. Je tovert je tuin namelijk gemakkelijk om in een eigen groen bohemian paradijsje met deze tips.

Bohemian tuin

Misschien ben je nog nooit op Ibiza geweest en vraag je je af wat een bohemian tuin precies is. Heel simpel: een bohemian stijl voor binnen of buiten is een opvallende stijl waarin kleuren, prints en accessoires centraal staan. Vergeet strakke tuinen en minimalistische tuinmeubels, maar ga voor aardse kleuren, natuurlijke materialen én veel groen in je tuin.

Loungen in je eigen groene jungle

Wat in een paradijselijke tuin bijvoorbeeld niet mag ontbreken, is veel groen. Denk hierbij niet alleen aan kunstgras kopen, maar denk ook aan het aanschaffen van talloze grote en kleine planten. Ga het liefst voor een beetje variatie en houd je vooral niet in. Een bohemian stijl is allesbehalve strak en netjes en kenmerkt zich juist een beetje door chaos en wildlife. Daarom is een grasmat of een stuk kunstgras ook zo heerlijk.

Omring het gras met wilde bloemen, rozenperken en een paar fruitbomen als je daar de ruimte voor hebt. Of kies juist voor een paar kleine én grote planten in pot en verspreid deze over je tuin, terras of balkon. Je kunt van iedere buitenruimte een bohemian plekje maken, dus ook van een klein oppervlak. Maak het geheel zo groen mogelijk, zodat je heerlijk kunt genieten in je eigen jungle.

Rotan tuinmeubels en bamboe elementen

Een groene grasmat of een stuk kunstgras is niet het enige waar je aan moet denken. Naast al dat groen is het fijn om wat andere bohemian elementen toe te voegen. Binnen deze stijl is het gebruikelijk om te kiezen voor tuinmeubels van natuurlijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rotan tuinmeubels, zoals een comfortabele rotan loungestoel met witte of gekleurde kussens. Of pak het direct goed aan en ga voor een geheel zitje van rotan. Ook bamboe doet het erg goed in deze unieke stijl.

Kijk hierbij ook naar de details en accessoires in je tuin. Bij een bohemian stijl gaat het namelijk ook vooral om die onderdelen. Een bamboe wandscherm of een houten schutting is bijvoorbeeld perfect als basis. Laat daar overheen een mooie hangplant groeien, zoals klimop of blauweregen. Beschik je over een stenen muur of afscheiding? Kies dan voor rotan of bamboe details, zoals rotan spiegels, schalen of manden en rotan lijsten. Er is van alles te vinden voor de boho liefhebber.

Ronde vormen in meubels en accessoires

Wat je ook moet weten, is dat ronde vormen het heel goed doen binnen deze woonstijl. Dit zie je in alles terug: de meubels, de accessoires en zelfs de wanddecoratie. Wanneer je bijvoorbeeld voor rotan schalen of manden aan de muur gaat, kies je het liefst voor rond. Koop bijvoorbeeld meerdere ronde decoraties in verschillende vormen en maten en hang deze gezellig naast elkaar aan de muur. Ook spiegels, zoals we hierboven beschreven, zijn het liefst rond. Deze mogen ook in diverse maten aan de muur – meerdere spiegels ter decoratie is juist hartstikke tof.

Wat betreft de meubels kun je gaan voor een ronde rotan tafel met een paar comfortabele rotan stoelen erbij. Dit heeft direct wat weg van een retro inrichting, een stijl die hand in hand gaat met de bohemian woonstijl. Let ook op de accessoires die je in de tuin plaatst: een grote kaarsenhouder of bamboe lamp is des te mooier in een ronde vorm. Om het geheel af te maken kies je nog voor een rond (buiten)kleed. Dit soort kleden zijn ook te verkrijgen in bamboe of riet, maar zijn ook juist aan te raden in een warme natuurlijke kleur.

Bohemian verlichting in je tuin

Tot slot is het goed om te kijken naar de verlichting in een bohemian tuin. Waar kies je voor om zo’n stijl helemaal compleet te maken? Lampionnen en lichtsnoeren zijn sowieso een must. Hoe gezellig is het om een paar snoeren met lampjes tussen de planten of aan je schutting te hangen? Of hang ze juist bij je zitje, waar je er helemaal goed van kunt genieten. Tip: ga het liefst voor een lichtsnoer of voor lampionnen die werken op zonne-energie. Op die manier hoef je er nooit nieuwe batterijen in te doen en heb je geen stopcontact nodig.

Ook schalen en borden met kaarsen in verschillende kleuren doen het heel goed. Ga of voor een rustige basis met witte of beige kaarsen of kies juist voor de meest opvallende kleuren, zoals olijfgroen, mosterdgeel en terra cotta. Dit soort natuurlijke tinten passen heel goed bij kunstgras, planten en rotan of bamboe meubels. Plaats op de grond ook nog een paar houten of bamboe lantaarns en je bohemian tuin is af.

Laatste nieuws

Zie ook