doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-60d2cb5698f69 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb5698f69 img{#fig-60d2cb5698f69 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-60d2cb5698f69 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb5698f69 img{#fig-60d2cb5698f69 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

10 Herkenbare momenten voor iedereen die planten niet in leven kan houden

Tips om je planten levend te houden – ook als je geen groene vingers hebt

Wie kan er wel een paar tips gebruiken?
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb569a3f1 img{#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb569a3f1 img{#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb569a3f1 img{#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60d2cb569a3f1 img{#fig-60d2cb569a3f1 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}planten levend

De coronacrisis doet gekke dingen met ons. Zo hebben velen er heel wat hobby's bij waarvan ze dachten dat ze dat nooit zouden doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van tuinieren als coronahobby? Menig Nederlander stond het afgelopen jaar in de tuin of met de handen in een plantenbak.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Tips

Misschien heb jij in een gekke bui zelf wel een hele bups planten aangeschaft. Merk je echter dat ze toch wat minder lang leven dan je had gehoopt? En wil je de overstap op kunstplanten of kunstgras nog even uitstellen? Hieronder lees je een paar eenvoudige tips om je planten in leven te houden én geven we je tips voor mooie kunstplanten en kunstgras. Niet iedereen heeft immers engelengeduld.

1. Zet een plant op de goede plek met of zonder licht

Het lijkt zo gemakkelijk om een plek voor je planten te vinden. Grote kans dat je zelfs een speciale plek in je hoofd had voordat je één of meerdere planten kocht. Toch is het goed om te weten dat niet iedere plant overal kan staan. Over het algemeen hebben de meeste planten voor binnen geen direct zonlicht nodig.

Ook moeten ze niet in het donker staan, maar is een plek waar voldoende licht is goed genoeg. Er zijn enkele planten die wél van zonlicht houden; voornamelijk in de categorie buitenplanten. Kijk goed naar het kaartje dat bij de plant zit of zoek informatie op internet. Je vindt altijd voldoende info over de hoeveelheid licht op zo’n kaartje. Zo weet je direct waar de plant het beste kan staan.

2. Ga voor de juiste hoeveelheid water bij een plant

Een van de redenen waarom een plant vaak te vroeg sterft, is omdat de plant te weinig of juist te veel water krijgt. In dit geval verschilt het ook per plant hoeveel water hij nodig heeft. Net als de informatie over het daglicht of zonlicht vind je deze informatie op het bijbehorende kaartje. De meeste planten hebben aan een scheut water per week genoeg, maar kijk vooral hoe dat bij de desbetreffende plant is.

Het kan namelijk gebeuren dat je je plant laat verdrinken wanneer je te veel water geeft. In dat geval gaan de wortels vaak rotten (en stinken) wat niet goed is voor de plant. Laat de wortels drogen aan de lucht en/of snijd de verdronken wortels weg. Zorg voor nieuwe potgrond in de pot of in de tuin en je plant zal weer happy door het leven gaan. Je kunt je plant ook te weinig water geven. Voel daarom regelmatig aan de grond - voelt het zand erg droog aan? Dan is het tijd voor wat water.

3. Vitamineboost voor je planten: plantenvoeding

Wist je dat het belangrijk is om je planten binnen en buiten zo nu en dan wat extra’s te geven? De meeste planten worden blij van een beetje plantenvoeding; dat is speciale voeding voor een extra vitamineboost voor je groene vrienden. Hierbij verschilt het wederom per plant wat zo’n plant nodig is. Kijk wederom op het kaartje of zoek wat meer informatie over welke plantenvoeding bij welke planten nodig is. Wedden dat je planten weer gaan shinen als nooit tevoren?

Extra tip: kies voor een vloeibare plantenvoeding als dat mogelijk is. Deze voeding kun je namelijk eenvoudig mengen met water, wat je toch al aan de plant geeft. Meestal is een dopje op een grote fles of een huisgieter voldoende. Op de fles plantenvoeding vind je de exacte afmetingen voor plantenvoeding in combinatie met water. Dat scheelt weer gedoe.

4. Kunstplanten en kunstgras als redmiddel

De bovenstaande tips vormen de basis voor het gezond houden van je planten, zowel binnens- als buitenshuis. Toch lukt het niet iedereen om planten in leven te houden. Kun jij zelfs een cactus nog dood laten gaan? En herken je je in deze momenten voor iedereen die niet met planten om kan gaan? Dan is het misschien verstandiger om over te stappen op kunstplanten, neppe bloemen en kunstgras. Gelukkig is er vandaag de dag zoveel moois te verkrijgen op het gebied van kunstgroen dat je echt niet van nep kunt onderscheiden.

Eerlijk is eerlijk: met een mooie kunstgrasmat in de tuin heb je de basis voor een prachtige groene tuin. Daaromheen kun je alsnog gaan voor een paar eenvoudige tuinplanten - mocht je dat aandurven. Of ga voor een paar kunstbomen in pot die bijna echt lijken. Wanneer je voor een gezellige tuinset, een comfortabele ligstoel en een kleurrijke parasol gaat als extra zal het niemand opvallen dat je voor kunstplanten en kunstgras bent gegaan.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');