Waarom het een leuk idee is om een PlayStation kaart aan te schaffen

Aha!

Lees ook

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen: de PlayStation kaart. Ze worden online veelvuldig verkocht, hangen in lokale winkelschappen en ze zijn weleens te winnen bij competities, maar waarom zijn ze eigenlijk zo populair? Wij zochten het voor je uit.

PlayStation kaart

Een PlayStation kaart is een prepaidkaart om aankopen mee te doen in het PlayStation universum. Dit wil zeggen dat het op vergelijkbare wijze werkt als andere prepaidkaarten, maar dan specifiek op PlayStation en de games gericht. Een uitstekende manier om veilig online te betalen. Ook voor kinderen.

Fortnite

Naast PlayStation kaarten mag de term ‘Fortnite’ natuurlijk ook niet onbekend klinken. Het spel dat op de PlayStation gespeeld kan worden, wordt door jong en oud op handen gedragen. Dankzij de lage instapdrempel, het vele plezier en de stijl, is het voor iedereen. Kinderen duiken graag in dit spelletje met hun vrienden en vriendinnen. Fortnite mag weliswaar een gratis spel zijn, alsnog kent het een element van betaling.

Schrik niet, het is puur additioneel. Als je als speler besluit er geen cent aan te spenderen, dan is dat mogelijk. Het uitgeven van zuurverdiende centen is niet noodzakelijk om Fortnite te spelen, maar het kan het wél leuker maken. Gezien dit zo populair is vandaag de dag is enige uitleg wel op z’n plaats, want afgezien van dat het leuk tijdverdrijf voor de kids is, is het onbewust ook een uitstekend platform om kinderen op financieel vlak wat bij te brengen.

Betalen met tegoed in Fortnite

Laten we bij het begin beginnen. Bij aanschaf van een PlayStation kaart heb je een bepaalde waarde die ingelost kan worden. De kaart die je aanschaft komt in feite als een code die je kan verzilveren in de PlayStation Store. Op die manier voeg je geld aan je virtuele wallet toe en daarmee kun je aankopen doen in de PlayStation Store zelf. Dit kan dan aan V-Bucks uitgegeven worden en dat is de valuta die in Fortnite gebruikt wordt.

Met deze V-Bucks kan vervolgens in Fortnite een hele hoop items aangeschaft worden. Denk aan nieuwe skins, maar ook alternatieve wapens, gliders, emotes en nog veel meer. Dit zijn items die niet zomaar te verkrijgen zijn door de game te spelen, wat het dus meer uniek maakt. Hierdoor zijn zulke items ook gewilder, omdat spelers zich daarmee kunnen onderscheiden. Het geeft een unieke touch aan het personage waarmee de speler speelt en dat trekt aandacht.

Afgezien van het meer persoonlijk maken van je personage is dit een uitstekende leermethode voor kinderen om met geld om te gaan. Met een beperkt aantal V-Bucks dat van toepassing is naargelang de PlayStation kaart die gekocht is, hebben kinderen een portemonnee waarmee ze aankopen kunnen doen. Het is natuurlijk erg leuk om een personage meer persoonlijk te maken, maar daarnaast is het ook een middel om het concept van ‘geld’ bij te brengen. Als het op is, is het op. Kinderen moeten dus zorgvuldig met hun beschikbare V-Bucks omgaan.

Geen risico’s

Er gaan geregeld verhalen rond van kinderen die onbedoeld voor duizenden euro’s aankopen doen in bijvoorbeeld mobiele spelletjes. Ouders worden dan met een forse creditcard rekening opgezadeld en als een bedrijf coulant is, wordt het gerestitueerd. Indien een bedrijf niet coulant is, dan is het geld weg en zit je als ouder met een hoop waardeloze items opgezadeld. Dat risico is bij een PlayStation kaart niet aanwezig.

Gezien het geld besteed wordt aan V-Bucks tegen een bepaalde hoeveelheid euro’s is dat het bedrag dat kinderen ter beschikking hebben. Als het op is, dan moet er een nieuwe PlayStation kaart gekocht worden en daarover neem je als ouder dan de beslissing. Het is niet mogelijk om oneindig veel V-Bucks te blijven kopen, gezien dat aanvankelijk met een PlayStation kaart moet, die los aangeschaft wordt.

Op die manier kent het gebruik van virtueel geld in de PlayStation Store en dan in het bijzonder Fortnite geen aanvullend risico. Op is echt op en als ouder beslis je of het budget aangevuld wordt of niet. In de tussentijd leren kinderen op deze manier – terwijl ze veel plezier hebben – goed om te gaan met de beschikbare V-Bucks die ze zorgvuldig moeten spenderen om er zoveel mogelijk uit te halen. Een risico op onnodige of onredelijke uitgaves is hierbij niet aanwezig.

Daarmee is het gebruik van een PlayStation kaart in Fortnite niet alleen leuk, het kent een onbewust educatief element. Bekend is dat kinderen spelenderwijs leren. Dit wordt op een toegankelijke manier aangeboden in Fortnite. Hoewel dat niet per se de insteek van de ontwikkelaar is, biedt Fortnite wel een mooie manier van bewust met geld omgaan aan. Als ouder behoud je altijd de totale controle en dat voorkomt verrassingen.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook