Science says: dít is de beste doordeweekse dag om verlof op te nemen

En nee, dat is niet de vrijdag.

Lees ook

Werk jij doordeweeks en ben je in het weekend vrij? Grote kans dat je iedere week weer reikhalzend uitkijkt naar het weekend. Een verlofdag aan je weekend vastplakken klinkt bij velen dan ook als muziek in de uren (hallo, extra lang weekend), maar is eigenlijk helemaal geen goed idee. Welke dag je wel het beste verlof op kunt nemen? Wij leggen het je uit.

Drie dagen weekend

Dit weekend staat Pinksteren weer op de agenda en dat betekent dat de meesten een lang weekend voor de boeg hebben. Heerlijk, zo’n extra vrije dag. De werkweek is daarna met maar vier dagen gevoelsmatig een stuk korter. En tja, we voelen ons toch altijd een stukje beter als het weekend weer bijna voor de deur staat. Echter, experts stellen dat we veel meer baat hebben bij een vrije woensdag.

En hier zit een heel logische reden achter. De dingen die je in het weekend doet of het ritme dat je dan aanhoudt, kunnen ervoor zorgen dat je maandag wat moeite hebt om op te starten. Een extra vrije dag aan het weekend plakken, maakt het des te moeilijker om weer in je werkritme te komen. Een vrije dag in het midden van je werkweek inlassen heeft dat effect daarentegen niet of veel minder.

Interne klok

Ons lichaam is geprogrammeerd met een soort interne klok. Onze beleving van tijd wordt bepaald door iets wat ook wel ‘pacers’ worden genoemd, zo vertelt Dawna Ballard, geleerde in chronemics (de studie van tijd en communicatie) aan Quartz. Sommige van die pacers zijn intern en kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een ochtend- of avondmens bent. Andere pacers worden bepaald door externe factoren. Denk hierbij aan de structuur van je (werk)week of een deadline waar je omheen werkt.

We hebben allemaal een verschillend chronotype. Dit type bepaalt of we juist beter presteren in de ochtend of in de avond. De meeste mensen zijn vaak geen complete nachtbrakers of ochtendmensen. We zitten er vaak een beetje tussenin. Door een ritme te behouden, blijven we lekker in de work flow. Een langer weekend gooit echter vaak roet in het eten.

Gezondheidsrisico’s

“Een verkeerde chronische afstemming tussen onze levensstijl en het innerlijke ritme van je lichaam wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende ziekten”, stellen onderzoekers Michael W. Young, Jeffrey C. Hall en Michael Robash in een onderzoek naar het circadiaan ritme. Het is daarom van belang dat je niet te veel afwijkt van je eigen ritme en probeert je interne klok niet in de war te brengen. Als je op een woensdag een vrije dag opneemt, verstoor je je ritme waarschijnlijk veel minder dan door een dag aan het weekend te plakken.

Ben je niet in staat om de woensdag vrij te nemen, in plaats van de vrijdag? Stel dan – wanneer corona voorbij is – bij je werkgever voor om van de woensdag een thuiswerkdag te maken. Als je op maandagen of vrijdagen vanuit huis werkt, kom je wat lastiger in het werkritme dan wanneer je op kantoor werkt – iets wat we vast wel hebben gemerkt tijdens de pandemie. Woensdag daarentegen is de perfecte dag om vanuit huis te werken. Je hebt dan geen reistijd en geen afleiding van collega’s. Scheelt ook weer iets!

Bron: Tips en Weetjes, Reader’s Digest | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws

Zie ook