Mascha Feoktistova openhartig over seksisme

'Qua reacties van volgers zie ik ook verschillen bij mannen en vrouwen.'

Lees ook

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

Seksisme

“Ik mag dan werken in een industrie met veel succesvolle vrouwen, ook ik heb te maken met seksisme. Mannelijke YouTubers worden in meetings automatisch als succesvolle ondernemers gezien, terwijl wij vrouwen regelmatig te horen krijgen: 'Kun je daar dan van leven?' Dat zullen ze aan iemand als Enzo Knol nooit vragen. Bij mannen gaan ze er automatisch vanuit dat ze een team onder zich hebben, omdat ze zo druk zijn. Wij vrouwen zijn dat net zo goed, alleen wordt daar toch anders naar gekeken: we zullen wel minder goed zijn. Ik merk dat mensen daar onbewust nog vrij traditioneel over denken.”

“Er is ook een periode geweest dat ik om me heen zag dat mannelijke gamers met een privéjet werden overgevlogen voor campagnes. Terwijl de beautyvloggers een pr-doos met spulletjes kregen. Ook heb ik verhalen gehoord dat mannen beter betaald krijgen bij campagnes. Gelukkig ben ik zelf niet te beroerd om iemand op te bellen en te vragen: 'Wat heb jij voor die campagne gekregen?' Ja, dat doe ik ook bij mannelijke YouTubers. We kennen elkaar allemaal goed en ik vind het een soort gentlemen’s agreement dat je tegen de ander kan zeggen: 'Zullen we het even gelijk trekken, dat is wel zo eerlijk.' Ik heb ook weleens tegen een opdrachtgever gezegd: 'Die YouTuber heeft dit bedrag gekregen, dat wil ik ook.'”

[ont-quote align=”center” caption=”Mascha Feoktistova”]”Ik mag dan werken in een industrie met veel succesvolle vrouwen, ook ik heb te maken met seksisme”[/ont-quote]

‘Make-upmeisje’

“Ik denk dat vrouwen veel bescheidener zijn als het om geld gaat. We denken al snel: wow, dat is een hoop. Maar het is niet oké als een man het dubbele of soms zelfs tienvoudige krijgt. Ik heb zelf een mannelijke manager; dat vind ik fijn, want die kan bikkelhard onderhandelen voor mij. Qua reacties van volgers zie ik ook verschillen bij mannen en vrouwen. Ik krijg de meeste duimpjes omlaag als ik een nieuwe auto heb en die trots laat zien. Bij mannen, vooral bij de jonge jongens, wordt het gevierd. Dan zie je reacties als: 'Wow, weer een nieuwe Ferrari'. Bij een vrouw is het eerder: 'Goh, je had toch al een nieuwe auto?' Mensen vinden dat blijkbaar gek.”

“Ik kan goed voor mezelf opkomen en krijg gelukkig weinig echt seksistische opmerkingen. Wel heb ik jaren terug een keer bij De Wereld Draait Door gezeten en toen stond er ‘make- upmeisje’ onder mijn naam. Terwijl ik al een goedlopende onderneming had. Op dat moment was ik al blij dat ik daar aan tafel zat. Maar mensen die mij volgen vielen er wel over, en achteraf gezien denk ik ook: hé dat is best seksistisch!”

Beeld: Nine IJff

Laatste nieuws

Zie ook