Good to know: deze verzekeringen zijn verplicht

Aha!

Heb je net een lekkere zonvakantie geboekt, moet je door onverwachte omstandigheden toch in Nederland blijven. Met een goede verzekering kunnen je reiskosten vaak (deels) worden gedekt. Maar hoe zit dat precies? Is zo’n reisverzekering verplicht? En hoe zit dat met andere verzekeringen in Nederland? We zochten het voor je uit.

Zorgverzekering verplicht

Misschien niet zo juicy als het laatste celebnieuws, maar wel belangrijk: in Nederland is een aantal verzekeringen verplicht om af te nemen. Vanaf je achttiende ben je bijvoorbeeld verplicht om een basispakket zorgverzekering af te sluiten. Ontvang je loon, uitkering of pensioen, dan moet je een basispakket zorg uitkiezen in de vorm van een zorgverzekering. Veel mensen kiezen in het begin voor een goedkoop pakket. Onthoud hierbij dat des te goedkoper het zorgpakket is, des te minder zorg er wordt gedekt.

Kijk dus altijd goed wat voor zorg er wel of niet onder valt. Oriënteer bijvoorbeeld eens bij De Friesland zorgverzekering. Bij een basispakket kun je altijd nog kiezen voor aanvullende verzekeringen voor extra zorg. Weet je nog niet goed wat je nodig hebt? Check dan even bij een zorgverzekeraar wat een passend pakket zou zijn. Een verzekeraar is verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht zijn of haar inkomen. Hoe dat precies geregeld is, lees je op de website van Rijksoverheid.

Overige verplichte verzekeringen in Nederland

Naast je zorgverzekering die verplicht is, is het goed om te weten dat er nog een aantal verzekeringen is dat verplicht is. Als je bijvoorbeeld een motorvoertuig op je naam hebt staan, is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor dat voertuig. Met zo’n verzekering ben je namelijk verzekerd voor alle schade die je met dat voertuig bij een ander maakt. Rij je bijvoorbeeld met je auto tegen een andere auto dan is dat verzekerd. Breid deze verzekering het liefst uit met een pakket waarmee je ook verzekerd bent als iemand schade bij jouw voertuig maakt.

Een andere verzekering die af en toe verplicht is, is de overlijdensrisicoverzekering. Misschien moet je daar nog helemaal niet aan denken – feit is dat het wel handig is om zo’n verzekering te hebben. Het enige geval waarin deze verzekering verplicht is, is wanneer je hypotheekverstrekker dat eist. Ben je dus van plan om een huis te kopen en wil je daarvoor een hypotheek aanvragen? Dan kan het dus zo zijn dat je hypotheekverstrekker het van je eist dat je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Ook als je daar nu nog niet mee te maken hebt, is dit goed om te weten voor de toekomst.

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, wel verstandig

Al met al zijn er dus niet veel verzekeringen verplicht in Nederland. Er zijn wel een heleboel verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel erg handig zijn. Neem bijvoorbeeld je reisverzekering. Een heerlijke zonvakantie of een verre reis die om wat voor een reden dan ook moet worden afgebroken scheelt je veel geld wanneer je goed verzekerd bent. Een reisverzekering is ook handig wanneer je spullen op vakantie zijn gestolen of wanneer je camera op reis kapot is gegaan. Om hoge kosten te voorkomen en volop te genieten van een verdiende vakantie op Ibiza of op de Thaise eilanden is een reisverzekering dus wel zo handig.

Dat geldt ook voor een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). De AVP is niet verplicht, maar wel ontzettend handig om te hebben. Met deze verzekering wordt schade door jou bij een ander vergoed. Hierbij kun je denken aan het laten vallen van een smartphone van iemand anders of het breken van een mooie fotolijst in het huis van een ander. Let op: de AVP is wat anders dan de verplichte WA-verzekering, omdat het bij een WA-verzekering alleen om schade gaat die met een voertuig gemaakt is.

Overige verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel aan te raden zijn, zijn onder andere:

  1. Rechtsbijstandverzekering: een verzekering waarmee je juridische hulp krijgt bij conflicten. Dit geldt alleen voor conflicten die nog niet lopen wanneer de verzekering wordt afgesloten.
  2. Inboedelverzekering: deze verzekering is bedoeld voor alle losse spullen en meubels in je woning. Wordt er bijvoorbeeld bij je ingebroken en mis je een aantal spullen? Dan kun je beroep doen op je inboedelverzekering.
  3. Uitvaartverzekering: met deze verzekering verzeker je jezelf voor de kosten van je eigen uitvaart. Deze verzekering is handig, omdat een uitvaart erg prijzig kan zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om spaargeld aan de kant te zetten in plaats van voor een uitvaartverzekering te gaan. Deze is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een zorgverzekering, namelijk niet verplicht.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws